Гімн української ідентичності



     «ЧЕРВОНА РУТА» одна з найпопулярніших українських пісень, яку безліч разів переспівували відомі зірки естради. Легендарна пісня відомого композитора Володимира Івасюка облетіла всю Землю і завоювала світову славу, а також довгу історію інтерпретацій. Пісня «Червона рута» була написана ще в 70-х роках минулого століття. Ідея написання «Рути» з’явилася у Івасюка після прочитання книги українських коломийок.

В одному з віршів був згаданий образ дивної квітки, який відразу запав у душу Володимиру, і він почав шукати подробиці про міфічну рослину. Одна стара жінка розповіла йому, що за легендою рута цвіте тільки один раз на рік, і тим, хто її побачить – вона дарує вічну любов.

Володимир Івасюк був дуже романтичною людиною. Свою «Червону руту» він присвятив і подарував своїй одногрупниці Марії Соколовській, в яку був таємно закоханий. У своїх інтерв’ю Марія розповідала, що Володимир показав їй перший варіант пісні ще в 1968 році. А через два роки її вже співав весь СРСР. Цікаво, що зошит з акуратно виведеними словами пісні Володимир презентував молодій дівчині, підписавши рядки: «Мусі від Володі».

    Вперше пісня була виконана 13 вересня 1970 року самим Івасюком у програмі «Камертон доброго настрою». Для запису був запрошений в студію оркестр ансамблю «Карпати» Валерія Громцева. Підспівувала Івасюку молода вчителька музики Олена Кузнєцова. Незабаром пісня «Червона Рута» з’явилася в репертуарі ансамблю «Смерічка» (солісти Василь Зінкевич і Назарій Яремчук, звукорежисер Василь Стріхович). Знаково, що у виконанні ВІА «Смерічка» «Червона рута» стала піснею року в СРСР на Всесоюзному конкурсі «Пісня-71». На заключному концерті разом з солістами «Смерічки» Василем Зінкевичем та Назарієм Яремчуком свою пісню співав і Володимир Івасюк.

 Керівник вокального гуртка Альона Чорногуз провела засідання гуртка із здобувачами освіти  саме цій визначній події. - 53 річниці виконання пісні "Червона рута". Альона Сергіївна ознайомила із біогарією буковинського митця. Переглянули фрагменти відео "10 найвідоміших митців Буковини". На завершення всі гуртом заспівали "Червону рута".







 

           

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Квест "Я люблю Україну!"

«Будьмо знайомі» - вечір відпочинку у гуртожитку Чернівецького вищого професійного училища радіоелектроніки