Всесвітній день боротьби проти раку


Всесвітній день боротьби проти раку відзначається щорічно 4 лютого за ініціативою «Міжнародного союзу проти раку» (UICC). Його метою є підвищення обізнаності людей про рак, як одного з найбільш важких захворювань сучасності, а також привернення уваги громадськості до його запобігання, виявлення та лікування. 

Метою кампанії є підвищення обізнаності людей про рак як один із найстрашніших і згубних захворювань нашої сучасної цивілізації.  Привертаючи увагу до запобігання, виявлення та лікування цього захворювання, можна домогтися гарних результатів, а в деяких випадках і повного одужання. Міжнародний день захисту від раку закликає широку громадськість до завдань, що стоять перед світом в боротьбі з онкологічними захворюваннями, що притаманні як розвиненим країнам, так і країнам з нестабільною економікою, заохочує небайдужих політиків і організацій-членів UICC ставитися до раку, як до одного з політичних пріоритетів.
За даними ВООЗ існує більше 100 видів раку і хвороба може розвиватися в будь-якій частині тіла. Від раку щорічно вмирають мільйони людей.

  Головними завданнями цієї кампанії є:

— вибір здорового способу життя,
— рання діагностика,
— якість життя,
— лікування для всіх.

Більше 60% нових випадків захворювання на рак зареєстровані в країнах Африки, Азії та Центральної і Південної Америки. У цих регіонах відбувається 70% всіх випадків смерті від раку.
У всьому світі найбільша кількість чоловіків вмирає від наступних п’яти видів раку: раку легенів, шлунку, печінки, ободової і прямої кишки та стравоходу. Рак легенів — найбільш поширена форма раку в усьому світі у чоловіків, що складає майже 17% від загального числа нових випадків.
У всьому світі найбільша кількість жінок помирає від наступних п’яти видів раку: раку грудей, легенів, шлунку, прямої та ободової кишки і шийки матки. Рак молочної залози є найбільш поширеною формою раку в усьому світі у жінок, що становить більш, ніж 25% від загального числа нових випадків.
У багатьох країнах, що розвиваються, рак шийки матки є найпоширенішим типом раку.           
Рак – це загальне позначення великої групи хвороб, які можуть уражати будь-яку частину тіла. Використовуються також такі терміни, як злоякісні пухлини й новоутворення. Характерною ознакою раку є швидке розмноження аномальних клітин, що проростають за межі своїх звичайних границь і здатних проникати в прилеглі частини тіла й поширюватися в інші органи. Цей процес називається метастазом. Метастази є основною причиною смерті від раку. Рак є соціальною проблемою, яка впливає на розвиток, у тому числі економічний, суспільства в цілому. Інвестування в профілактику та раннє виявлення раку дешевше, ніж боротьба з його наслідками. Рак може уразити будь-кого. На нього хворіють громадяни будь-якого віку з різних країн і усіх соціально — економічних груп – навіть молоді чоловіки та жінки в розквіті сил.
Рак розвивається з однієї єдиної клітини. Перетворення нормальної клітини в пухлинну відбувається в ході багатоетапного процесу, що звичайно являє собою перехід передракового стану в злоякісні пухлини. Ці зміни відбуваються в результаті взаємодії між генетичними факторами людини й трьома категоріями зовнішніх факторів, що включають:
Фізичні канцерогени (ультрафіолетове, іонізуюче випромінювання, тривале травмування тканини та ін.);
Хімічні канцерогени (азбест, компоненти тютюнового диму, афлатоксини, миш’як та інші забруднювачі харчових продуктів і питної води);
Біологічні канцерогени (інфекції, викликані деякими вірусами, бактеріями або паразитами, та ін.).
До ознак хвороби відносяться:
  1. Швидка стомлюваність і немотивована втома.
  2. Висока температура протягом довгого часу.
  3. Різні ущільнення під шкірою, на шкірі, в паху, в ділянці молочних залоз, в пахвовій западині.
  4. Збільшення лімфатичних вузлів .
  5. Різні домішки в сечі і калі: кров, слиз, гній.
  6. Тривалий біль в будь-якій ділянці тіла.
  7. Зміна тембру голосу, хронічний кашель без наявних причин.
  8. Незагойні рани і виразки.
  9. Швидке зниження ваги без причин.
Основними чинниками ризику розвитку онкологічних захворювань є також: вживання тютюну, алкоголю, нездорове харчування, хронічний стрес, інфекції, у тому числі викликані вірусами гепатиту B або C і деякими типами вірусу папіломи людини, і навіть вік людини. Вживання тютюну є найзначнішою окремою причиною раку, якій можна запобігти — більше 20% смертей від раку пов’язані з вживанням тютюну.
Одна п’ята частина всіх ракових захворювань у світі розвивається в результаті хронічної інфекції. Так, наприклад, вірус папіломи людини (ВПЛ) викликає рак шийки матки, а вірус гепатиту B — рак печінки.
З віком захворюваність раком різко зростає, найімовірніше, через накопичені з роками ризики розвитку деяких онкологічних захворювань. Загальне нагромадження ризиків збільшує тенденцією до зниження ефективності механізмів відновлення клітин по мірі старіння людини.
В Україні щороку понад 160 тис. жителів дізнаються, що вони – онкохворі. Ризик розвитку онкологічних захворювань становить 27,7% для чоловіків і 18,5% для жінок. Сумна статистика свідчить, що близько 90 тис. людей, серед них 35% – люди працездатного віку, помирають від раку. Щодня в країні констатується, в середньому, 460 нових випадків захворювання.
Злоякісні новоутворення вражають в Україні кожного четвертого чоловіка і кожну шосту жінку, при цьому шанс захворіти істотно збільшується після 50-ти річного віку.
Онкологічна захворюваність стабільно зростає на 2,6-3% на рік.

Рак як причина смерті, посідає друге місце у структурі смертності населення України і разом з серцево-судинними захворюваннями визначає рівень здоров’я наших співвітчизників.

4 лютого також відзначається свято гарного настрою,

День чудових диваків,

 День народження гумових калош,

День безпечного інтернету і День неандертальця.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Квест "Я люблю Україну!"

«Будьмо знайомі» - вечір відпочинку у гуртожитку Чернівецького вищого професійного училища радіоелектроніки