Виховний захід «Українська писанка: історія, традиції та цікаві факти»

 



                                                                      
Доля світу залежить від того,

                                                                          скільки писанок пишуть люди на землі щороку.

 Доки пишуться писанки, світ буде існувати.

 

Українська писанка –   найунікальніший витвір українського декоративно-ужиткового мистецтва. Вона є символом Великодня - свята, коли воскресає природа, коли відроджується все живе для продовження життя на землі. На теренах України традиція малювання писанок передавалась з покоління в покоління протягом багатьох віків.

Традиція розмальовувати писанки є і у Чернівецькому вищому професійному училищі радіоелектроніки. На передодні Великодня здобувачі освіти та педагоги організували  виховний захід «Українська писанка: історія, традиції та цікаві факти». Ведучі Герман Олександр та Доник Олександра ознайомили присутніх із історією та традиціями створення писанок в дохристиянський період та в період утвердження християнства,  з легендами і  повір’ями, які пов’язані із писанками, а також із цікавими фактами про  найбільш відомі пам’ятники писанці в Україні та Канаді, музеєм писанки в Коломиї.

Продовжили захід  проведенням майстер  класу із розпису писанки  воском та технікою деку паж, який проводив майстер виробничого навчання Штефано Петро Харламбійович. Під час майстер класу учасники ознайомилися із символікою знаків на писанках, а також ділилися сімейними традиціями святкування Великодня.

Писанка — це один з найкращих старовинних символів України. Саме сьогодні для нас, сучасників важливо  продовжувати традицію розпису писанок. Тому що в них відбито світогляд і духовні начала людей, що жили століттями на цій землі - те, що і об'єднує всіх нас від Сходу до Заходу в єдиний український народ.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Квест "Я люблю Україну!"

«Будьмо знайомі» - вечір відпочинку у гуртожитку Чернівецького вищого професійного училища радіоелектроніки