Акція "16 днів проти насильства"

У період з 25 листопада по 10 грудня триватиме щорічна Всеукраїнська акція
«16 днів проти насильства», метою якої є привернення уваги громадськості до актуальних для українського суспільства проблем подолання насильства сім’ї, протидії торгівлі людьми і жорстокого поводження з дітьми та забезпечення рівних прав жінок та чоловіків. Україна приєдналась до акції «16 днів проти насильства» у 2001 році.

Щороку  більш  100 країн світу долучаються до акції заради збільшення розуміння та обізнаності людей щодо усіх форм насильства.

З 25 листопада по 10 грудня пропонуємо учнівській спільноті Чернівецького вищого професійного училища радіоелектроніки долучитись до обласного онлайн марафону «Дій проти насильства». Завдання: розмістити в Інтернет мережі фото з текстом, в якому висвітлено будь-який різновид насильства та спосіб протидії (звернутись до дорослих, на гарячу лінію, в органи поліції тощо), додати хештег #Дій_проти_насильства.

Дати початку та завершення кампанії вибрані не випадково:             25 листопада – Міжнародний день проти насильства щодо жінок –         10 грудня – Міжнародний день прав людини. Вони створюють символічний ланцюжок, поєднуючи заходи проти насильства стосовно жінок та дії щодо захисту прав людини, підкреслюючи, що будь-які прояви насильства над людиною, незалежно від її статі, є порушенням прав людини. У цей шістнадцятиденний період входять й інші важливі  дати:

1 грудня – Міжнародний день боротьби зі СНІДом;

2 грудня – Міжнародний день боротьби з рабством;

3 грудня – Міжнародний день інвалідів;

5 грудня – Міжнародний день волонтера;

6 грудня – вшанування пам’яті студенток, розстріляних в Монреалі;

9 грудня – Міжнародний день боротьби з корупцією.

Акцію символізують стрічки:

біла стрічка – символ проти всіх форм насильства над жінками;

синя стрічка – міжнародний символ захисту дітей від насильства у всіх його проявах;

червона стрічка – символ боротьби зі СНІДом;

жовта стрічка – символізує солідарність з людьми, які потерпають через порушення їхніх прав і свобод.

Радою Європи спільно з Міністерством освіти і науки України в рамках проекту Ради Європи «Боротьба з насильством щодо дітей в Україні» було підготовлено та адаптовано інформаційні матеріали, які можуть бути додатковим ресурсом у проведенні заходів до вказаних вище днів, доступні за посиланнями, а саме:

1.Серія навчальних відеоуроків для батьків та дорослих, які працюють з дітьми та для дітей «Батьківство в епоху цифрових технологій»:

1)Секстинг https://vimeo.com/464177511;

2)Секс-чатинг https://vimeo.com/464176;

3)Грумінг https://vimeo.com/46418153;

4)Зображення сексуального характеру, що використовуються для помсти https://vimeo.com/464180697.

2.Відеоролик «Почни говорити» - для дітей та дорослих щодо попередження сексуальних домагань в спорті. Ролик доступний за посиланням https://vimeo.com/477933967.

3.Відеоролик «Розкажи дорослому, якому довіряєш» щодо попередження сексуального насильства щодо дітей в колі довіри. Ролик доступний за посиланням https://vimeo.com/292080839.

4.Буклет «Дізнайся про свої права в цифровому середовищі» з рекомендаціями Ради Європи щодо поваги, захисту та здійснення прав дитини в цифровому середовищі для дітей та молоді. Буклет доступний за посиланням https://rm.coe.int/leam-about-vour-rights-in-a-digital-environment-ukr/1680a052c2.

Всі вказані вище та інші матеріали Проекту «Боротьба з насильством щодо дітей в Україні» доступні на сайті Міністерства освіти і науки України та Офісу Ради Європи за посиланням  https://www.coe.int/uk/web/kyiv/combating-violence-against-children-in-ukraineв  розділі «Підвищення обізнаності та запобігання».

 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Квест "Я люблю Україну!"

«Будьмо знайомі» - вечір відпочинку у гуртожитку Чернівецького вищого професійного училища радіоелектроніки