23 травня – День героїв.
                                                Історична довідка

День Героїв це день пам'яті всіх українців, що присвятили своє життя боротьбі за свободу та незалежність України, це свято величі духу українських вояків — борців за волю України та є символом
незборимості української нації.

День Героїв відзначають понад сімдесят років. У суворі роки німецької окупації, у час проти більшовицької збройної боротьби, українці на чолі з ОУН вшановували пам'ять Героїв.
У 1941 році Другий Великий Збір Організації Українських Націоналістів постановив щороку 23 травня святкувати День Героїв. Свято було приурочене до сумного дня 23 травня 1938 року, коли в Роттердамі було вбито Євгена Коновальця. Було також обумовлено, що саме у травні пішли з життя «кращі сини України XX століття»: Микола Міхновський, Симон Петлюра та Євген Коновалець.
До здобуття Україною незалежності свято святкувалося підпільно, з проголошенням незалежності у 1992 році почало набувати розголосу.
Від 2014 року свято потроху починає визнаватися державними та самоврядними органами, проходять культурно-масові заходи, організовані владою[2].
Після початку новітньої російської агресії в цей день вшановують пам'ять про загиблих в ній захисників України.
Станом на 2019 рік не є офіційним державним святом, але щоразу більше відзначається органами місцевої влади[3].
Сьогодні День Героїв широко святкується передовсім у Галичині, де до нього приурочуються офіційні урочистості[4][5], але останніми роками відбулось значне поширення святкування в центральні та східні регіони України. Національно-патріотичні організації домагаються встановлення Дня Героїв офіційним державним святом.
Воно було покликане відродити в українців героїчний дух минулих поколінь, які дали нашій історії яскраві приклади героїзму лицарів Київської Русі, козаків Гетьманської Доби, січових стрільців та вояків Армії УНР, УПА та діячів ОУН.
Українські герої – це прості люди, жінки та чоловіки, хлопці та дівчата, діти та літні люди, які стали до лав:
  • руських дружин великого князя Святослава і короля Данила
  • козацьких полків Богдана Хмельницького, Івана Мазепи, Івана Виговського
  • Української Галицької Армії Мирона Тарнавського
  • Січових стрільців Дмитра Вітовського
  • Армії Української Народної" Республіки Симона Петлюри
  • Організації Українських Націоналістів Євгена Коновальця і Степана Бандери
  • Української Повстанської Армії
  • членів визвольного руху шестидесятників
  • активістів Небесної сотні
  • воїнів АТО
https://galinfo.com.ua/media/gallery/intxt/d/e/den_gerojiv_3.jpg
Випускник 2011 року  - Ігор Крисоватий

Ігор Крисоватий народився 1992 року в місті Чернівці, зростав разом зі старшою сестрою. Через тяжку хворобу рано пішов з життя батько Іван Максимович. За деякий час родина переїхала до бабусі в село Бабине Вижницького району, де у 2002 році Ігор пішов у 5-ий клас Бабинської школи, і 2007 закінчив 9 класів. З 2007 по 2009 продовжив навчання в загальноосвітній школі села Карапчів Вижницького району. Брав активну участь у спортивних змаганнях шкільного та районного рівнів. Був капітаном шкільної команди з волейболу, яка двічі ставала чемпіоном області серед юнаків. Захоплювався футболом, виступав за місцеву команду.
Закінчив Вище професійне училище радіоелектроніки в м. Чернівці, за комп'ютерною спеціальністю.
2011—2012 проходив строкову військову службу у 80-му окремому аеромобільному полку, в/ч А0284, м. Львів.
Під час Революції Гідності брав активну участь у Чернівецькому Євромайдані, їздив до Києва з волонтерами.
У зв'язку з російською збройною агресією проти України 8 квітня 2014 року мобілізований до лав Збройних Сил України. Перша повістка прийшла, коли Ігор був у справах за кордоном. Отримавши другу повістку, він одразу ж пішов до військкомату.
Молодший сержант, головний сержант взводу — командир відділення 2-ї аеромобільної роти 87-го окремого аеромобільного батальйону 80-ї окремої аеромобільної бригади, в/ч А2582, м. Чернівці (колишній 300-й полк). Спочатку перебував у військовій частині, та на полігоні в Сторожинці. З 9 травня 2014 брав участь в антитерористичній операції на сході України у складі 3-ї батальйонної тактичної групи 80-ї ОАеМБр в районі міста Щастя на Луганщині.
Нагороджений
·         Орден «За мужність» III ступеня, — за особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України (02.08.2014, посмертно).
·         Почесна відзнака Чернівецької міської ради Медаль «На славу Чернівців» (2015, посмертно)

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Квест "Я люблю Україну!"

«Будьмо знайомі» - вечір відпочинку у гуртожитку Чернівецького вищого професійного училища радіоелектроніки