Матеріали з відзначення професійних свят у 2018 році, розроблені для використання у рубриці «Теми дня, теми тижня» та у виховній діяльності закладів професійної (професійно-технічної) освіти



Професійні свята  у  2018 році

 

чт
25 січня
Так сталося, що саме в Тетянин день, 12 січня 1755, імператриця Єлизавета Петрівна підписала указ «Про заснування Московського університету» і 12 (25) січня стало офіційним університетським днем.
З тих пір свята Татіана вважається покровителькою студентів. До речі, саме стародавнє ім'я «Татіана» в перекладі з грецького означає «упорядниця».
У 60-70 рр. 19 століття Тетянин день перетворюється в неофіційний студентський свято. До того ж, з нього починалися студентські канікули, і саме ця подія студентська братія завжди весело відзначала. Святкування «професійного» дня студентів мало традиції і ритуал: влаштовувалися урочисті акти з роздачею нагород і промовами.
Спочатку це свято відзначалося лише в Москві, і відзначався дуже пишно. За спогадами очевидців, щорічне святкування Тетяниного дня було для Москви справжньою подією. Воно складалося з двох частин: нетривалої офіційної церемонії в будівлі університету і галасливого народного гуляння, участь в якому брала майже вся столиця.
У XVIII — першій половині XIX століття університетським, а тому і студентським святом стали урочисті акти в ознаменування закінчення навчального року, на них була присутня публіка, роздавалися нагороди, виголошувалися промови. У той же час офіційним університетським днем, яке відзначається молебнем в університетській церкві, було 12 січня. Але його називали «днем заснування Московського університету».
Потім був Указ Миколи I, де він розпорядився святкувати не день відкриття університету, а підписання акту про його заснування. Так волею монарха з'явилося студентське свято — Тетянин день і День студента.
Незважаючи на те, що історія свята своїм корінням сягає в далеке минуле, традиції збереглися й донині. Студентська братія яка влаштовувала широкі гуляння більше ста років тому, так і в XXI столітті воліє відзначити своє свято шумно і весело. До речі, в цей день квартальні навіть надзвичайно тверезих студентів не чіпали. А якщо й наближалися, то козиряли і питали: «Не потребує чи пан студент в допомозі?».

Втім, студент ніколи не упустить шанс відпочити від навчального процесу — згідно з народною мудрістю, від нескінченної урочистості його відволікає лише сесійний час.

вв
6 лютого
День бармена відзначається 6 лютого в день святого Аманда і став в багатьох країнах професійним святом барменів і рестораторів.
Покровитель виноробів і барменів святий Аманд, єпископ Маастрихтський (584-679), став офіційним покровителем виноробів, торговців вином, пивоварів, власників барів і ресторанів і, нарешті, працівників барів (від барменів до посудомийок) через свою діяльність з євангелізації виноробних регіонів Франції, Німеччини і Фландрії.

ср
14 лютого
14 лютого — неофіційний День комп'ютерника, який широко відзначається в професійному світі.
15 лютого 1946 року був запущений перший працюючий електронний комп'ютер ENIAC. Але через плутанину в датах саме 14 лютого святкують неофіційне свято комп'ютерника в усьому світі. Були й більш ранні комп'ютери, але це все прототипи і експериментальні варіанти. Якщо вже на те пішло, то першим комп'ютером взагалі була аналітична машина Беббіджа... Але ENIAC був першим реально працюючим на практичних завданнях комп'ютером. Між іншим, саме від ENIACа сучасні комп'ютери успадкували двійкову систему числення.
 ENIAC був розроблений для вирішення однієї із серйозних і потрібних завдань того часу: для обрахунку балістичних таблиць армії. В армії були відділи, які займаються обрахуванням балістичних таблиць для потреб артилерії та авіації. Працювали в цих відділах люди на посади Армійського Калькулятора.
 Природньо, що потужності і продуктивності цих «обчислювальних ресурсів» армії не вистачало. Саме тому кібернетики на початку 1943 року приступили до розробки концепції нового обчислювального пристрою — комп'ютера ENIAC.
ср
4 квітня
4 квітня відзначають своє професійне свято розробники, верстальники, веб-дизайнери та інші фахівці, так чи інакше пов'язані з веб-розробкою. Веб-майстер — це сполучна ланка між високими технологіями і бізнесом.
Хоча свято і не офіційне, але відзначають його у всьому світі, і з року в рік він стає популярнішим. Така дата свята обрана не випадково. 4 квітня (4.04) схоже на 404 помилку (або Not Found — не знайдено), поява цієї помилки — це відповідь сайту про те, що сервер не може знайти дані згідно запиту користувача. Ось так з гумором і в той же час з тонким розрахунком веб-майстри і визначили день свого професійного свята.
 Також в цей день у всьому світі відзначають Міжнародний день Інтернету.
сб
21 квітня
Третя субота квітня
         День навколишнього середовища відзначається в Україні щорічно в третю суботу квітня з 1998 року згідно з Указом Президента України «Про День навколишнього середовища»              № 855/98.
      У цей день громадські організації проводять заходи, спрямовані на поліпшення стану навколишнього середовища, очищення водних джерел, озеленення, збереження заповідних об'єктів, поширення екологічних знань.
       Спочатку свято було задумане для того, щоб відзначити Стокгольмську конференцію по навколишньому середовищу, яка стала однією з найважливіших в історії екологічного руху.
      У цей день була заснована UNEP (United Nations Environment Network) - Екологічна програма ООН, яка зараз є основним організатором та ідеологом Дня навколишнього середовища.
пн
23 квітня
Часто говорять, що психологія — це наука про душу, з якої виключено дослідження душі. Психологія відповідає на питання про те, чому людина поводиться так чи інакше.
Життя людини — дуже непередбачуване і бурхливе. Воно може дарувати нам хвилини щастя і, в той же час, приносити багато клопоту, неприємностей і зла. Іноді людині важко утримати тягар цих проблем на своїх плечах, і він може втратити надію, віру в себе, а найголовніше — своє здоров'я.
Уникнути цього нам допомагають мудрі поради досвідчених фахівців — психологів, чиє професійне свято — Всеукраїнський день психолога — відзначається в Україні 23 квітня.
За останнє сторіччя психологія пройшла дуже стрімкий шлях розвитку. Вона була офіційно визнана як наука тільки в 1879 році. Але за минулий час психологи всього світу змогли накопичити величезний багаж знань про суть людини, про її стани та почуттях, про самопізнання та соціальні ролі. Сьогодні в Україні психологи працюють не тільки в медустановах, а й у навчальних закладах, оскільки рішення психологічних проблем людини вважається базовим у процесі її особистісного становлення.
До речі, знаменитий психолог минулого століття Жан Піаже передбачив, що у XXI сторіччі психологія стане провідною наукою. Судячи з усього, його прогноз починає збуватися.
ср
25 квітня
Остання середа повного тижня квітня
         Міжнародний день секретаря (Formerly Secretaries Day) почали відзначати з 1952 року в США. Цей день проходить у рамках тижня професійних адміністративних працівників (Administrative Professionals Week), що став традиційним у США.
        Зараз це свято відзначають не тільки секретарі, але і всі ті, від кого залежить робота офісу. Це і помічники директора, і офіс-менеджери, і асистенти.
         Ця професія входить у п'ятірку самих затребуваних.
До речі сказати, Тиждень професійних адміністративних працівників Administrative Professionals Week ® або APW є зареєстрованою торговою маркою, що належить Інтернаціональної асоціації адміністративних працівників (International Association of Administrative Professionals).

сб
28 квітня
        Міжнародна організація праці (МОП) оголосила 28 квітня Всесвітнім днем охорони праці з тим, щоб привернути увагу світової громадськості до масштабів проблеми, а також до того, яким чином створення і просування культури охорони праці може сприяти зниженню щорічної смертності на робочому місці. Вперше він відзначався у 2003 році.
        Ідея проведення Всесвітнього дня охорони праці бере початок від Дня пам'яті загиблих працівників, вперше проведеного американськими і канадськими трудящими в 1989 році в пам'ять про працівників, загиблих та постраждалих на роботі.
        У цей день більш ніж в ста країнах світу проводяться заходи, спрямовані на привернення уваги громадськості до невирішених проблем охорони праці.
         За оцінками МОП, кожен день у світі в середньому близько 5000 чоловік вмирають в результаті нещасних випадків і захворюваності на виробництві, сумарно досягаючи за рік від 2 до 2,3 мільйона випадків виробничо обумовленої смертності. З цього числа близько 350000 випадків складають нещасні випадки зі смертельним результатом і близько 1,7-2 мільйонів смертей, викликаних пов'язаними з роботою захворюваннями.
         Крім того, щорічно працівники страждають приблизно від 270 мільйонів нещасних випадків на виробництві, які ведуть до відсутності на робочому місці протягом більше 3 днів, і від близько 160 мільйонів випадків хвороб без смертельного результату.
       У цей день в Україні також встановлений День охорони праці.


День охорони праці встановлений в Україні «...з метою привернення уваги до питань охорони праці, запобігання нещасним випадкам на виробництві та професійним захворюванням, вшанування пам'яті осіб, які загинули на виробництві…» згідно з Указом Президента України «Про День охорони праці» від 18 серпня 2006 р. № 685/2006.

чт
3 травня
          У цей день прийнято вшановувати тих, хто привносить в наше життя радість і насолоду. А починалося все в 1932 році, коли на території Радянського Союзу був створений Всесоюзний науково-дослідний інститут кондитерської промисловості.
          Історія кондитерського мистецтва своїм корінням сягає в глибоку старовину і нерозривно пов'язана з активним використанням меду, а потім і цукру, який вперше навчилися отримувати з соку цукрової тростини в Індії приблизно в 850-му році нашої ери. Як окреме мистецтво воно виникло і набуло широкого поширення спочатку в Італії в кінці XV–початку XVI століття. Це сталося з появою цукру в тих регіонах. До тих пір всі основні солодощі в Європі купувалися на Сході переважно у арабів, одних з родоначальників кондитерської справи в стародавньому світі.
          В Україні професія кондитера надзвичайно популярна і затребувана. Крім спеціалізованих курсів, всі бажаючі можуть отримати освіту в училищах або технікумах. Однак свою професію кондитери освоюють все життя. Кондитерам важливо володіти нестримною фантазією, відмінним смаком і схильністю до творчості, щоб тішити любителів солодкого надзвичайними тортами, десертами та печивом.
сб
12 травня
12 травня відзначається Всесвітній день медичної сестри. Хоча фактично святу вже більше ста років, офіційно він був заснований тільки в 1971 році.
ень медичної сестри відзначається з моменту об'єднання сестер милосердя з 141 країни в професійну громадську організацію — міжнародну раду медичних сестер.
Вперше служба сестер милосердя була організована під час Кримської війни англійкою Флоренс Найнтінгейл. Тоді й сформувався стійкий стереотип: медсестра — це санітарка, яка виносить з поля бою поранених або стоїть біля операційного столу.
В Україні сьогодні працтє бильше 303 тисяч медсестер. 17 робітників серед них отримали почесні нагороди Міжнародного Червоного Хреста. Також в Україні функціонує Асоціація медичних сестер України — добровільна організація, створена в травні 1997 року задля підвищення престижу професії медсестри та захисту прав молодших медпрацівників.

нд
3 червня
Перша неділя червня
        День працівників місцевої промисловості відзначається в Україні згідно з Указом Президента (№ 726/2002, від 20.08.02 р.) щорічно в першу неділю червня.
        Місцева промисловість в Україні як галузь була створена в 1934 році. Протягом свого існування вона зазнала ряд організаційних перетворень і в останні роки доперебудовні була підпорядкована республіканському галузевому міністерству і обласним органам виконавчої влади.
        Діяльність 250 невеликих промислових підприємств з чисельністю працюючих 50 тис. осіб спрямована, головним чином, на забезпечення місцевих товарних ринків конкурентоспроможними товарами масового попиту. Підприємства місцевої промисловості виробляють широкий асортимент продукції, яка нараховує більше 15 тисяч найменувань товарів господарського споживання і побутового призначення.
вв
5 червня
       Цей день є для Організації Об'єднаних Націй одним з основних способів привернути увагу світової громадськості до проблем навколишнього середовища, а також стимулювати політичний інтерес і дії.
акий захід, як святкування цього Дня, розраховане на те, щоб привнести людський чинник в питання охорони навколишнього середовища.
       Дати народам світу можливість активно сприяти стійкому і справедливому розвитку, сприяти розумінню того, що основною рушійною силою зміни підходів до природоохоронних питань є громади. А також роз'яснювати корисність партнерських відносин, з тим щоб у всіх країн і народів було більш безпечне і благополучне майбутнє.
        Всесвітній день навколишнього середовища — «народна подія», що супроводжується такими барвистими видовищами, як вуличні мітинги, паради велосипедистів, «зелені» концерти, конкурси творів і плакатів у школах, посадка дерев, а також кампанії з рециркуляції відходів і прибирання території.

нд
10 червня
Друга неділя червня
       Це свято установлене Указом Президента України від 09 червня 1994 року.
       Цей день — професійне свято працівників та ветеранів галузі легкої промисловості. Саме завдяки ним українці мають можливість купувати якісну продукцію місцевого виробництва. Адже сьогодні текстильні, трикотажні, швейні, шкіряні, взуттєві, хутрові та інші підприємства легкої промисловості удосконалюють технологію виробництва, розширюють асортимент і покращують якість своєї продукції.
      Бажаємо вам, дорогі трудівники, міцного здоров'я, нових трудових здобутків, процвітання та успіхів у праці!
чт
12 липня
         День фотографа за традицією відзначається 12 липня — це день святої Вероніки, яка вважається покровителькою фотографії.
        Свята Вероніка, згідно з Біблією, подала Ісусу, що йде на Голгофу, тканину, щоб він міг стерти піт з лиця. На цієї тканини закарбувався образ Христа. Майже два тисячоліття тому, коли винайшли фотографію, Римський папа оголосив цей день Всесвітнім днем фотографа.
        Перша фотографія була зроблена в 1826 році французом  Жозефом Нісефор Ньєпс, і називається «Вид з вікна». Час зйомки тривало 8 годин. Відомо, що перші фотографії були чорно-білими. Перші кольорові фотографії з'явилися ще в середині XIX століття, причому для їх створення використовувалися три фотокамери — на кожну встановлювали світлофільтр (червоний, зелений і синій), а потім з'єднували зображення.

пт
27 липня
Остання п'ятниця липня
У останню п'ятницю липня адміністратори корпоративних і домашніх мереж, баз даних, поштових систем, програмних комплексів та інші «бійці невидимого фронту» відзначають своє професійне свято.
Професія сисадміна схожа на професію лікаря: якщо все працює добре, про нього і не згадують. А якщо не працює — його всім народом клянуть на чому світ стоїть!
«Батьком» свята є американець Тед Кекатос, що порахував, що хоч раз у рік системні адміністратори повинні відчувати вдячність з боку користувачів. Перший раз дане свято було відзначено 28 липня 2000 року.
У цей день прийнято вшановувати скромних трудівників «невидимого фронту», що оберігають благополуччя корпоративних мереж і комп'ютерів, — адже саме від них прямо залежить успішна робота компанії.
У день свята рекомендується проявляти до сисадмина підвищену увагу і дарувати їм подарунки, хвалити і запевняти у вічній любові і дружбі.
нд
29 липня
Остання неділя липня
Це професійне свято стосується тих, хто безпосередньо зайнятий у сфері торгівлі та ресторанного господарства.
Це професійне свято стосується тих, хто безпосередньо зайнятий у сфері торгівлі та ресторанного господарства.
У останню неділю липня в Україні святкують День працівників торгівлі, встановлений Указом Президента № 427/95 від 05.06.1995.
У 2005 році в Україні діяло 874 200 об'єктів роздрібної торгівлі (продовольчих і непродовольчих кіосків і магазинів) і 56 600 об'єктів ресторанного господарства. У всіх видах економічної діяльності, пов'язаною з торгівлею, переважає приватний сектор.

12 серпня
Друга неділя серпня
У цей день відзначається професійне свято працівників будівництва і промисловості будівельних матеріалів.
У цей день відзначається професійне свято працівників будівництва і промисловості будівельних матеріалів.
Свято встановлено в Україні Указом Президента № 273/93 від 22.07.1993 і відзначається щорічно у другу неділю серпня.
По-українськи міністерство, яке управляє будівництвом, скорочено називають «Мінбуд», що можна зрозуміти як Міністерство, яке будує майбутнє. У його планах розгортання будівництва соціального житла та житла, доступного для широких верств населення.
нд
19 серпня
        День пасічника - професійне свято бджолярів - в Україні почали відзначати з 1997 року.
Він встановлений Указом Президента № 815/97 і святкується щорічно 19 серпня.
        Підраховано, що кожна сьома тонна світового меду - українська. На пасіках країни сьогодні «працює» близько п'яти мільйонів бджолиних сімей.
        Цього ж дня православні відзначають Преображення Господнє, яке в народі називають Яблучним Спасом. У цей день за традицією в церквах освячують яблука та мед. Пасічники освячують вулики, перед настанням холодів, щоб бджоли добре перезимували.
Він встановлений Указом Президента № 815/97 і святкується щорічно 19 серпня.

 

сб
8 вересня
Друга субота вересня
Святкування Дня фізичної культури і спорту в Україні припадає на другу суботу вересня (Указ Президента від 29 червня 1994 року № 340/94).
Європейські види спорту, такі як футбол і боротьба, почали поширюватися в Україні з кінця XIX ст. Всій Європі було відоме ім'я українського борця греко-римського стилю Івана Піддубного. Багато перемог здобули українські спортсмени, виступаючи в різних видах спорту у складі збірних команд СРСР.
Легендами українського спорту є стрибун Сергій Бубка (35 світових рекордів), футболісти Олег Блохін та Ігор Бєланов, відмічені «золотим м'ячем» як найкращі футболісти Європи. Визнана у світі і українська школа художньої гімнастики. Зірками цього виду спорту свого часу були Ірина Дерюгіна і Лариса Латиніна, яка завоювала 18 олімпійських медалей (9 золотих, 5 срібних і 4 бронзові) — це найбільше досягнення в історії олімпіад. Всього українськими спортсменами було завойовано більше чотирьохсот олімпійських медалей.
Сьогодні на спортивному небосхилі України сяють нові зірки. Боксерів Володимира і Віталія Кличко, Олександра Усика, плавчиню Яну Клочкову, гімнастику Ганну Безсонову, легкоатлетку Жанну Пінтусевич, тенісиста Андрія Медведєва, альпініста Владислава Терзиула, футболіста Андрія Шевченка та багатьох інших знають далеко за межами України.
чт
13 вересня
13 вересня своє неофіційне професійне свято відзначають фахівці, що створюють стиль людини за допомогою зачіски.
13 вересня своє неофіційне професійне свято відзначають фахівці, що створюють стиль людини за допомогою зачіски.
На жаль, з незрозумілих причин у перукарів немає офіційного свята. Історія виникнення негласної традиції святкування дня перукаря невідома, але вже не перший рік 13 вересня українські перукарі отримують привітання.
Саме слово «перукар» походить від німецького «Perückenmacher» і означає — майстер, який робить перуки. У самій Німеччині це слово в даному значенні давно не застосовується і стало застарілим германізмом.
Таких майстрів раніше називали цирульниками, куаферами, тупейними митцями, але мета їх діяльності незмінна — робити людей красивішими.
Вважається, що перші професійні перукарі з'явилися в Давньому Єгипті. Вони обслуговували, в основному, фараонів і їхніх дружин: фарбували, стригли волосся, споруджували з них складні зачіски, які і зараз можна побачити на збережених малюнках. У давньоєгипетських перукарів були навіть спеціальні інструменти, що нагадують сучасні бритви та ножиці. А перші «салони» по догляду за собою з'явилися в Стародавній Греції. Знатні дами могли привести тут до ладу своє волосся і нігті. Цікаво, що кожну процедуру проводила окрема людина — спеціально навчений раб.
Цікаві факти
Найдорожчий перукар у світі — Россано Ферретті. Його послуги коливаються в ціновому діапазоні від 5000 (найдешевша процедура) до 27000 (найдорожча) доларів.
А найстаріший у світі перукар — Ентоні Манчінеллі. У 2010 році йому виповнилося 100 років, і він донині продовжує працювати.
Work.ua вітає всіх перукарів зі святом і бажає визнання їх праці, вдячних клієнтів і невичерпних джерел натхнення.
сб
15 вересня
Третя субота вересня
Щорічно, у третю суботу вересня, в Україні відзначають День винахідника і раціоналізатора, відповідно до Указу Президента № 443/94 від 16 серпня 1994 року.
Винахідницьку та раціоналізаторську діяльность регулює Український інститут промислової власності — Укрпатент. На сьогодні Укрпатентом було зареєстровано близько 100000 патентів на винаходи, а також близько 10000 патентів на корисні моделі.
 Україна має безсумнівні інноваційні досягнення світового рівня — літаки з сімейства «Анів», ядерні технології Адаменко, технологія стимулювання росту рослин у сільському господарстві Пономаренко, медичні винаходи — спосіб боротьби з раком Завірюхи та лікування судин людини неоперабельним методом Бурого.
 День винахідника і раціоналізатора об'єднує людей різних професій і спеціальностей, але всі вони обов'язково наділені рідкісним даром творчості, почуттям нового, умінням розширити межі звичного, вийти за рамки стереотипу.
нд
23 вересня
Четверта неділя вересня
Дата професійного свята працівників машинобудування і приладобудування закріплена Указом Президента України № 361/93 від 08.09.1993.
У структурі машинобудівної галузі України в даний час налічується понад 2800 промислових підприємств і 230 організацій, які виконують наукові та  науково-технічні  роботи. Загальна кількість працюючих — понад 1 млн. чоловік.
 Основними складовими ринку машинобудівної промисловості в Україні є продукція таких галузей, як транспортне та енергетичне машинобудування, автомобілебудування, а також машинобудування для нафтохімічної і хімічної, металургійної та гірничодобувної промисловості, верстатобудування.
чт
27 вересня
Всесвітній день туризму заснований Генеральною асамблеєю Всесвітньої туристської організації в 1979 році.
Основною метою цього дня є пропаганда туризму, висвітлення його внеску в економіку світової спільноти, розвиток зв'язків між народами різних країн.
 В Україні День туризму відзначається з 1998 року згідно з Указом Президента №1047/98.
 Туризм відіграє значну роль у житті країни. Завдяки розвитку туризму Україна стає все більш відомою в світі як держава з багатою історією і культурою.

нд
30 вересня
Всеукраїнський День бібліотек відзначається 30 вересня згідно з Указом Президента України від 14 травня 1998 № 471/98.
   Перші бібліотеки в Київській Русі почали відкриватися при церквах і монастирях після ухвалення в 988 році християнства. Найбільшою і найбагатшою у той час була бібліотека Софії Київської, заснована у 1037 році Ярославом Мудрим. У цілому в бібліотеці налічувалося до 900 томів рукописних книг - грандіозна для середньовіччя кількість.
Книги, які виходили з майстерень Софійського собору, стали основою інших бібліотек, зокрема величезної бібліотеки Печерського монастиря, яка з кінця ХІ ст. стала найбільшим центром культурного життя Київської Русі.
Під час монголо-татарського нашестя книги загинули у війнах і пожежах. З тих часів збереглися лічені екземпляри бібліотеки Софії. Найвідоміші: Рейнське євангеліє (яке донька Ярослава Мудрого Анна вивезла до Франції з Києва). На цій книзі приносили присягу французькі королі, а нині дають клятву президенти Франції, Остромирове євангеліє (1056-1057), два Ізборники 1073 та 1076 рр.., Мстиславове євангеліє XII ст.
У Західній Україні активний бібліотечний рух починається зі створення галицько-волинського князівства (приблизно з ХІІІ ст.). При дворі князя Володимира Васильковича - книжника і філософа - існувала величезна книжкова майстерня.
З появою книгодрукування в середині XV ст. відбуваються значні зміни у всьому європейському книговиданні і, звичайно, у бібліотечній справі. Значний розвиток бібліотеки набули в XVI ст., Великі книгосховища з'явилися при школах в Острозі й у Львові. У XVII ст. організована бібліотека Київської академії. У XVIII ст. значні бібліотеки мали заможні благородні пологи, козацька старшина, єпископи, монастирі, різні школи.
У другій половині ХІХ - на початку ХХ ст. в Західній Україні, яка входила на той час до складу Австро-Угорщини, діяла мережа культурно-освітніх осередків «Просвіта». Це суспільство вже в 1914 мало по всьому краю 78 філій, 2944 читальні. У 1914-му власні читальні діяли в 75% українських населених пунктів Галичини, в 1939-му мережею філій та читалень «Просвіти» було охоплено 85% західноукраїнських земель.
У радянські часи бібліотечна справа стала частиною державної політики.
Сьогодні в Україні налічується близько 40 тисяч бібліотек. Серед ведучих - Національна бібліотека імені України В.І. Вернадського, Національна парламентська бібліотека України, Державна бібліотека України для дітей, Державна історична бібліотека України та інші.
Кількість бібліотечних працівників перевищує 52 870.
Послугами книгосховищ користуються більше 17490 тисяч читачів.
нд
7 жовтня
Перша неділя жовтня
Професійне свято всіх працівників сфери освіти.
Це свято відзначається ще з 1965 року. В Україні День вчителя, згідно з Указом Президента від 11 вересня 1994 року, відзначається в першу неділю жовтня.
Цей день покликаний привернути увагу до становища вчителів у суспільстві, їх ролі в освіті та розвитку. Адже вчителя — це не тільки люди, які викладають науки, вчителя — це наставники молодого покоління, які готують їх до дорослого життя. Понад 100 держав у світі відзначають День вчителя.
День вчителя, мабуть, найулюбленіше свято не тільки самих вчителів, а й учнів. Це день квітів, привітань, яскравих стінгазет та святкових концертів, які готують учні.



Друга недiля жовтня
День художника відзначається в Україні щорічно у другу неділю жовтня згідно з Указом Президента №1132/98 від 9 жовтня 1998 року.

Образотворче мистецтво — це частина національної культури, що дозволяє по-новому поглянути на звичні речі, що збагачують внутрішній світ людини.

Роботи визнаних класиків українського живопису шановані далеко за межами України: Миколи Глущенка, Віктора Зарецького, Йосипа Бокшая, Адальберта Ерделі, Олександра Гнилицького, Олександра Ройтбурда, Анатолія Криволапа, Сергія Животкова, Василя Цаголова.
вв
9 жовтня
Всесвітній день пошти — один з міжнародних днів, що відзначаються в системі Організації Об'єднаних Націй.        Проводиться за рішенням XIV конгресу Всесвітнього союзу поштовиків у день створення союзу в 1974 р.
9 жовтня 1874 у Швейцарії представниками 22 країн був підписаний Бернський договір, що засновує підставу Генерального поштового союзу. У 1878 році союз змінив свою назву і став називатися Всесвітнім поштовим союзом. На сьогоднішній день ВПС налічує у своєму складі 189 країн. У всьому світі 9 жовтня відзначається як Всесвітній день пошти. Цей захід проводиться протягом тижня, званого «Міжнародний тиждень листа».

За даними ВПС, «міжнародна пошта говорить на 6800 мовах своїх клієнтів і представляє собою найбільшу протяжну у світі мережу фізичної доставки пошти. Вона призначена для забезпечення надійного, ефективного та економічного перевезення товарів та обміну ідеями. Пошта передає особисті думки друзів на великі відстані. Вона допомагає фірмам різного масштабу знаходити клієнтів і відповідати їх потребам».

Сучасна пошта у багатьох промислово-розвинених державах активно працює в секторі логістики, поштово-банківських послуг, каталожної торгівлі та прямої поштової розсилки, активно розвиває інформаційні технології, гібридну пошту та електронну комерцію.

нд
14 жовтня
Зародження і формування української народності відбулося в XII-XV ст. на основі південно-західної частини східнослов'янського населення, яке раніше входило до складу Київської Русі (IX-XII ст.).
На основі староруської народності сформувалися три східнослов'янських народи — українці, росіяни, білоруси. Починаючи з XIII століття українці зазнали угорського, литовського, польського і молдавського завоювань. З кінця XV століття почалися набіги татарських ханів, які затвердилися у Північному Причорномор'ї, що супроводжувалися масовим полоном і викраденням українців.
У XVI-XVII ст. у ході боротьби з іноземними завойовниками українська народність істотно консолідувалася. Найважливішу роль зіграло при цьому виникнення особливих військових формувань — козацтва (XV століття), яке створило державу (XVI століття) зі своєрідним республіканським ладом — Запорізьку Січ, яка стала політичним оплотом українців.
З початку відродження козацтва в Україні, президентом були підписані укази: «Про координаційну раду Українського козацтва», «Про національну програму розвитку Українського козацтва на 2002-2005 рр..» І, звичайно ж, «Про день Українського козацтва».


Президент України скасував День захисника Вітчизни, яке щороку відзначали 23 лютого, натомість установив інше свято — День захисника України.
Щороку 14 жовтня, у день Покрови Пресвятої Богородиці, УПА та українських козаків,  відзначається це свято «з метою вшанування мужності та героїзму захисників незалежності і територіальної цілісності України, військових традицій і звитяг Українського народу, сприяння дальшому зміцненню патріотичного духу у суспільстві та на підтримку ініціативи громадськості».
Встановлення нового свята має важливе суспільно-політичне та морально-етичне значення, сприятиме піднесенню рівня самоідентифікації громадян України, зміцненню довіри й поваги до національного війська.
Верховна Рада затвердила День захисника України вихідним днем.

сб
20 жовтня
   Щорічно 20 жовтня кулінари всього світу відзначають своє професійне свято, який був заснований конгресом Всесвітньої асоціації кулінарних співтовариств в 2004 році.
   Професія кухар розвивалася разом з цивілізацією. Перші страви виглядали як обпалені на відкритому вогні напівсирі шматки м'яса або риби.
  Могутня середньовічна Європа високо цінувала своїх кухарів. У Франції кухарями вищих рангів ставали лише знатні люди. У Німеччині з 1291 року шеф-кухар був однією з чотирьох найважливіших фігур при дворі.
В Україні приготування їжі довгій час було справою суто сімейною. Відала їм, зазвичай, найстарша за віком жінка в княжій сім'ї. Професійні кухарі вперше з'явилися при дворах, а потім вже в монастирських трапезних. Приготування їжі на Русі виділилося в окрему спеціальність тільки в XI столітті, хоча згадка про кухарів-професіоналів зустрічається в літописах вже в Х столітті.

Розвиток професійної кулінарії пов'язаний з появою підприємств позадомашнього харчування. Виникли вони ще в Стародавній Русі. Спочатку це були корчми, в яких подорожні могли знайти притулок і їжу. Потім з'явилися придорожні трактири — готелі з обіднім залом і кухнею. У той же час поряд з трактирами у великих містах стали з'являтися ресторації.
Приготування їжі — унікальний процес. Рецепт — це лише загальна мапа приготування страви. Баланс смаків, тонкощі і момент, в який необхідно робити ті чи інші дії з продуктами і спеціями, — це ціла симфонія. Оволодіти цим мистецтвом самостійно практично неможливо, завжди потрібна порада людини, яка вміє готувати. Можна сказати, що це вміння передається з покоління в покоління. Багатовіковий досвід і практика приготування їжі зробили це мистецтво надзвичайно віртуозним.
нд
21 жовтня
Третя неділя жовтня
День працівників харчової промисловості відзначається щорічно у третю неділю жовтня відповідно до Указу Президента України від 08.08.1995 № 714/95.
Харчова промисловість України — це тисячі великих, середніх і малих підприємств різної форми власності, які виробляють майже 20% від загального обсягу промислової продукції. Найбільша частина реалізованої продукції — це напої, м'ясні та молочні продукти, тютюнові вироби, хліб і хлібобулочні вироби, жири.
Специфіка галузі така, що від дбайливих рук залежить і кількість, і якість продуктів, яки ми щодня оцінюємо і цінуємо.
Дата святкування Дня працівників харчової промисловості в Україні близька до дати, проголошеного в 1979 році Всесвітнього дня продовольства, який відзначається 16 жовтня. У 1995 році 16 число випадало на 3-й понеділок жовтня.
нд
28 жовтня
Остання неділя жовтня
З 1993 року відповідно до Указу Президента № 452/93 в Україні почали відзначати День автомобіліста і дорожника, а не просто День водія.
Професійне свято працівників автомобільного транспорту і дорожнього господарства щорічно відзначається в останню неділю жовтня.
З кожним роком в країні збільшується кількість автомобілів, автобусів, тролейбусів. Автотранспортом в Україні перевозиться 22% вантажів і 88% пасажирів.
Дорога — це символ руху. Дороги ведуть нас у майбутнє, з'єднують з рідними і близькими людьми, об'єднують народи і країни. Дорога — це символ України, яка впевнено прагне до кращого життя, до економічного зростання і соціального благополуччя.
нд
4 листопада
4 листопада працівники залізничного транспорту України відзначають своє професійне свято.
Днем залізничника ця дата стала за ініціативою Львівської залізниці. Виявляється, саме 4 листопада 1861, ще за часів Австро-угорської імперії, на територію сучасної України — до Львова — прибув перший потяг, який називався «Ярославом». У нинішньому розумінні «Ярослав» був поїздах міжнародного сполучення. Він з'єднував Відень, Краків, Перемишль і Львів.
Зараз Українські залізниці — «Укрзалізниця» — це 6 залізниць (Донецька, Львівська, Одеська, Південна, Південно-західна, Придніпровська), які об'єднують всі області України. 375900 працівників обслуговують 30300 км залізничних шляхів. Кожен рік з 1684 станцій відправляються в дорогу 500 млн пасажирів у 8429 пасажирських вагонах. Щорічно 174939 вантажних вагонів перевозять понад 300 млн тонн вантажів. За обсягами вантажних перевезень залізниці України посідають 4 місце на Євразійському континенті, поступаючись тільки залізницям Китаю, Росії, Індії. Залізниці України взаємодіють із залізницями 7 сусідніх країн. Через територію України проходять три залізничних міжнародних пан'європейський транспортні коридори.
Днем народження незалежної української залізної дороги можна вважати 24 серпня 1991 року — день проголошення Акту про незалежність України, коли майно, яке було на той момент в межах кордону держави, стало його власністю. 14 грудня 1991 Кабінет Міністрів прийняв Постанову «Про створення Державної адміністрації залізничного транспорту України», погодило роботу всіх структурних підрозділів, причетних до перевізного процесу, дозволило організувати чітку, безперебійну роботу залізничного транспорту.
1996 рік, рік прийняття Конституції України, знаменний для залізниць України тим, що 4 липня був прийнятий Закон України «Про залізничний транспорт». У ньому визначені основні економічні та фінансові засади діяльності залізничного транспорту, закладена нормативна база організації безпеки руху, роботи в умовах надзвичайних обставин, охорони вантажів та об'єктів галузі, трудових відносин працівників.
День залізничника встановлений Указом № 257/93 Президента України від 15.07.1993.


Перша недiля листопада
У першу неділю листопада в Україні, згідно з Указом Президента України від 13.04.1999 № 374/99, відзначають День працівника соціальної сфери.
Це свято є свідченням високої оцінки державою ролі працівників, які щодня забезпечують реалізацію державної політики з питань соціального захисту, зайнятості, організації оплати і безпеки праці, трудових відносин.
Соціальному працівнику доводиться стикатися з різними сферами життя людини і суспільства: фізичним і психічним здоров'ям, особистими і груповими конфліктами, плануванням сім'ї, з проблемами працевлаштування, професійної і соціальної адаптації різних категорій населення, профілактикою асоціальної поведінки, здійсненням правосуддя і багатьма іншими. В умовах властивої Україні соціальної динамічності стає гострою проблема правового захисту кожного громадянина, обґрунтування правової доцільності його побутової поведінки, професійної політичної та інших видів діяльності.
Соціальна робота — це мистецтво налагоджувати зв'язки між людьми. День працівника соціальної сфери — професійне свято, яке по праву належить тим, хто виявляє милосердя, створює добро не тільки зі службового обов'язку, а й за велінням совісті та покликом душі.
Сьогодні в соціальній сфері України працює близько 150 тисяч чоловік. Вони дарують людям надію на краще, вчасно подають руку допомоги тим, хто цього потребує. Для багатьох з них слова Івана Франка — «Життя людини до тих пір має цінність, поки людина може допомагати іншим» — стали сенсом життя.

пт
9 листопада
Це свято було встановлене указом президента України в 1997 році й відзначається щороку на честь українського літописця Нестора — послідовника творців слов'янської писемності Кирила і Мефодія.
Дослідники вважають, що саме з преподобного Нестора-літописця і починається писемна українська мова.
Це не тільки державне, а й церковне свято. Перший в сучасній українській мові твір, який відповідає візантійським першоджерелам, православні назвали акафістом Богородиці Холмської.



Всеукраїнський день працівників культури та майстрів народного мистецтва відзначається 9 листопада разом із Днем української писемності та мови, згідно з Указом Президента 30.12.2013 № 717/2013 «Про додаткові заходи щодо державної підтримки культури та мистецтва в Україні».
Всеукраїнський день працівників культури було засновано з метою відзначити вагомий вклад творчих особистостей у відродження української національної культури, розвиток народної творчості, активну культурно-просвітницьку діяльність.
Саме завдяки відданим своїй справі митцям українська культура змогла зберегти свою самобутність, незважаючи на потужні натиски багатьох агресорів, і зайняти гідне місце серед світових культур. Українська культура консолідує на розвиток держави, розкриває нашу сутність та учить нас бути українцями, де б ми не були. Без традиції — нема культури, а без культури — нема нації.
нд
18 листопада
Третя недiля листопада
Сільське господарство — одна з найважливіших галузей економіки України. Від працівників сільського господарства залежить, що ми їстимемо завтра, і як ці продукти вплинуть на наше життя.
День працівників сільського господарства відзначається в Україні згідно з Указом Президента №428/93 від 07.10.93 р. щорічно у третю неділю листопада. Це професійне свято працівників сільського господарства, підприємств з переробки сільськогосподарської сировини, харчової промисловості, заготівельних і обслуговуючих підприємств і організацій агропромислового комплексу.
 На території України знаходиться 32 млн гектарів чорнозему, що становить третину орних земель всієї Європи. Завдяки цьому країна посідає третє місце в світі з експорту кукурудзи, п'яте — за експортом пшениці. На 2015 рік агропромисловий комплекс забезпечує 14% ВВП і є провідною експортною галуззю країни.
 Головними продуктами сільськогосподарського виробництва в Україні були і є цукрові буряки, картопля, молоко, м'ясо, зерно.
ср
5 грудня
5 грудня - Міжнародний день волонтера. Це свято відзначається щорічно з 1985 року, коли Генеральна Асамблея ООН запропонувала урядам відзначати саме цей день, як день добровольця.
1859 рік вважається роком виникнення волонтерського руху у світі. В Україні волонтерство з'явилося на початку 90-х років минулого століття, а офіційно його визнано Постановою Кабінету Міністрів України від 10 грудня 2003 р., якою також затверджено «Положення про волонтерську діяльність у сфері надання соціальних послуг».
Волонтери - багатство народів. Волонтерство засновується на добровільності, співчутті, солідарності з потребами та ідеями інших, а також глибокій повазі до всіх людей. Свій вільний час волонтери присвячують суспільним справам, беручи участь у всіляких акціях, програмах соціальної взаємодопомоги, культурного просвітництва тощо. Також цей день можна вважати святом людей, які допомагають персоналу дитячих будинків, будинків престарілих, лікарень швидкої допомоги і т.д. Досить часто волонтери ризикують своїм життям, беручи участь у ліквідації наслідків глобальних катастроф та природних катаклізмів чи інших надзвичайних ситуацій.
У Загальній декларації волонтерів, прийнятій на XVI Всесвітній конференції волонтерів 2001 року в Амстердамі, визначено такі принципи діяльності волонтерів:
 визнання права на закріплення за всіма чоловіками, жінками та дітьми, незалежно від їхньої раси, віросповідання, фізичних особливостей, відповідного соціального та матеріального становища;
 поважання гідності й культури всіх людей;
 надання допомоги, безкоштовних послуг особисто чи організовано в дусі партнерства та братерства;
 визнання рівної важливості особистих і колективних потреб, сприяння їх забезпеченню;
 перетворення волонтерства на елемент набуття нових знань і навичок, удосконалення здібностей, стимулюючи при цьому ініціативу та творчість людей, надаючи кожному можливість бути творцем, а не користувачем, спостерігачем.
Згідно статистичних даних, оприлюднених Організацією Об’єднаних Націй, по всьому світові нараховується близько 140 мільйонів волонтерів.
Волонтер - покликання, спосіб життя. Сьогодні волонтери сприяють перемозі України та збереженню її державності, не чекаючи за це винагороди. Волонтерська діяльність, як прояв милосердя і доброчинності, буде існувати доти, доки існує потреба людей у тій чи іншій допомозі та обмежена державна участь у задоволенні потреб своїх громадян, їхній соціальній підтримці.
чт
6 грудня
День Збройних Сил України був встановлений постановою Верховної Ради України в 1993 році.
Це свято відзначається щорічно 6 грудня - в день ухвалення в 1991 році закону України «Про Збройні Сили України».
Збройні сили України - це військове формування, на яке відповідно до Конституції України покладаються оборона України, захист її суверенітету, територіальної цілісності і недоторканності. Збройні сили України забезпечують стримування збройної агресії проти України та відсіч їй, охорону повітряного простору держави та підводного простору у межах територіального моря України.
Верховним Головнокомандувачем Збройних Сил України є Президент України. Безпосереднє керівництво Збройними силами України в мирний та воєнний час здійснює Головнокомандувач Збройних Сил України.
Міністерство оборони України, у підпорядкуванні якого перебувають Збройні сили України, бере участь у реалізації державної політики з питань оборони і військового будівництва, координує діяльність державних органів та органів місцевого самоврядування з підготовки держави до оборони, аналізує воєнно-політичну обстановку, визначає рівень воєнної загрози національній безпеці України, забезпечує функціонування Збройних сил і їх готовність до виконання покладених на них функцій і завдань тощо.
Щодо чисельності ЗСУ, то 24 серпня 2015 року Президент України Петро Порошенко під час урочистостей з нагоди 24-ї річниці Незалежності України у Києві зазначив, що «…210 тисяч людей прийшли на військову службу за шість черг мобілізації. З них 35 тисяч, тобто кожний шостий, — добровольці».
сб
22 грудня
Щороку 22 грудня в день зимового сонцестояння в Україні святкується День енергетика.
Символічно, що свято співпадає з найкоротшим днем і найдовшою ніччю в році, коли робота енергетиків найбільш помітна.
Україна завжди займала значне місце в сфері розвитку та управління паливно-енергетичним сектором. На території країни розроблялися і впроваджувалися новітні досягнення в цій галузі. Ось деякі віхи становлення та розвитку електроенергетики в Україні.
1878р. - вперше в Києві встановлена електрична машина і 4 дугових електричних ліхтаря.
1890р. - пуск перших електростанцій в Україні (Київ, Костянтинівка, Катеринослав, Львів)
1913р. - потужність електростанцій України становила 304,3 тис.кВт.
1920р. - ухвалення плану ГОЕЛРО, який передбачав будівництво
4 теплових електростанцій у Донбасі і Дніпрогесу.
1935р. - створення Донбаської, Дніпровської та Харківської енергетичних систем.
1961р. - збудовано першу в Україні ЛЕП-330 кВ Кременчук-Черкаси-Київ.
1962 р. - створено Міністерство енергетики і електрифікації України. Побудована перша в світі лінія електропередачі постійного струму Волгоград-Донбас з напругою 800 кВ і завдовжки 473 км.
1965р. - в Україні працює близько 1600 малих ГЕС. Сформована цілісна енергетична система України.
1970р. - введена в дію перша в СРСР Київська гідроакумулююча електростанція потужністю 225 МВт.
1975р. - завершено будівництво каскаду Дніпровських гідроелектростанцій. Розпочато спорудження Південно Українського енергетичного комплексу у складі АЕС, ГЕС, ГАЕС.
1991р. - загальна довжина електромереж України перевищила 1 млн.км.
1993р. - Указом Президента України № 522/93 встановлено День енергетика.
1995р. - завершено спорудження найбільшої в Європі Запорізької АЕС потужністю 6 млн.кВт.
1997р. - прийнятий Закон України «Про електроенергетику».
2000р. - створено Міністерство палива та енергетики України.
Україна пишається минулим своєї енергетики та впевнена у своїх енергетичних перспективах.


Професійні свята  у  2018 році

 

чт
25 січня
Так сталося, що саме в Тетянин день, 12 січня 1755, імператриця Єлизавета Петрівна підписала указ «Про заснування Московського університету» і 12 (25) січня стало офіційним університетським днем.
З тих пір свята Татіана вважається покровителькою студентів. До речі, саме стародавнє ім'я «Татіана» в перекладі з грецького означає «упорядниця».
У 60-70 рр. 19 століття Тетянин день перетворюється в неофіційний студентський свято. До того ж, з нього починалися студентські канікули, і саме ця подія студентська братія завжди весело відзначала. Святкування «професійного» дня студентів мало традиції і ритуал: влаштовувалися урочисті акти з роздачею нагород і промовами.
Спочатку це свято відзначалося лише в Москві, і відзначався дуже пишно. За спогадами очевидців, щорічне святкування Тетяниного дня було для Москви справжньою подією. Воно складалося з двох частин: нетривалої офіційної церемонії в будівлі університету і галасливого народного гуляння, участь в якому брала майже вся столиця.
У XVIII — першій половині XIX століття університетським, а тому і студентським святом стали урочисті акти в ознаменування закінчення навчального року, на них була присутня публіка, роздавалися нагороди, виголошувалися промови. У той же час офіційним університетським днем, яке відзначається молебнем в університетській церкві, було 12 січня. Але його називали «днем заснування Московського університету».
Потім був Указ Миколи I, де він розпорядився святкувати не день відкриття університету, а підписання акту про його заснування. Так волею монарха з'явилося студентське свято — Тетянин день і День студента.
Незважаючи на те, що історія свята своїм корінням сягає в далеке минуле, традиції збереглися й донині. Студентська братія яка влаштовувала широкі гуляння більше ста років тому, так і в XXI столітті воліє відзначити своє свято шумно і весело. До речі, в цей день квартальні навіть надзвичайно тверезих студентів не чіпали. А якщо й наближалися, то козиряли і питали: «Не потребує чи пан студент в допомозі?».

Втім, студент ніколи не упустить шанс відпочити від навчального процесу — згідно з народною мудрістю, від нескінченної урочистості його відволікає лише сесійний час.

вв
6 лютого
День бармена відзначається 6 лютого в день святого Аманда і став в багатьох країнах професійним святом барменів і рестораторів.
Покровитель виноробів і барменів святий Аманд, єпископ Маастрихтський (584-679), став офіційним покровителем виноробів, торговців вином, пивоварів, власників барів і ресторанів і, нарешті, працівників барів (від барменів до посудомийок) через свою діяльність з євангелізації виноробних регіонів Франції, Німеччини і Фландрії.

ср
14 лютого
14 лютого — неофіційний День комп'ютерника, який широко відзначається в професійному світі.
15 лютого 1946 року був запущений перший працюючий електронний комп'ютер ENIAC. Але через плутанину в датах саме 14 лютого святкують неофіційне свято комп'ютерника в усьому світі. Були й більш ранні комп'ютери, але це все прототипи і експериментальні варіанти. Якщо вже на те пішло, то першим комп'ютером взагалі була аналітична машина Беббіджа... Але ENIAC був першим реально працюючим на практичних завданнях комп'ютером. Між іншим, саме від ENIACа сучасні комп'ютери успадкували двійкову систему числення.
 ENIAC був розроблений для вирішення однієї із серйозних і потрібних завдань того часу: для обрахунку балістичних таблиць армії. В армії були відділи, які займаються обрахуванням балістичних таблиць для потреб артилерії та авіації. Працювали в цих відділах люди на посади Армійського Калькулятора.
 Природньо, що потужності і продуктивності цих «обчислювальних ресурсів» армії не вистачало. Саме тому кібернетики на початку 1943 року приступили до розробки концепції нового обчислювального пристрою — комп'ютера ENIAC.
ср
4 квітня
4 квітня відзначають своє професійне свято розробники, верстальники, веб-дизайнери та інші фахівці, так чи інакше пов'язані з веб-розробкою. Веб-майстер — це сполучна ланка між високими технологіями і бізнесом.
Хоча свято і не офіційне, але відзначають його у всьому світі, і з року в рік він стає популярнішим. Така дата свята обрана не випадково. 4 квітня (4.04) схоже на 404 помилку (або Not Found — не знайдено), поява цієї помилки — це відповідь сайту про те, що сервер не може знайти дані згідно запиту користувача. Ось так з гумором і в той же час з тонким розрахунком веб-майстри і визначили день свого професійного свята.
 Також в цей день у всьому світі відзначають Міжнародний день Інтернету.
сб
21 квітня
Третя субота квітня
         День навколишнього середовища відзначається в Україні щорічно в третю суботу квітня з 1998 року згідно з Указом Президента України «Про День навколишнього середовища»              № 855/98.
      У цей день громадські організації проводять заходи, спрямовані на поліпшення стану навколишнього середовища, очищення водних джерел, озеленення, збереження заповідних об'єктів, поширення екологічних знань.
       Спочатку свято було задумане для того, щоб відзначити Стокгольмську конференцію по навколишньому середовищу, яка стала однією з найважливіших в історії екологічного руху.
      У цей день була заснована UNEP (United Nations Environment Network) - Екологічна програма ООН, яка зараз є основним організатором та ідеологом Дня навколишнього середовища.
пн
23 квітня
Часто говорять, що психологія — це наука про душу, з якої виключено дослідження душі. Психологія відповідає на питання про те, чому людина поводиться так чи інакше.
Життя людини — дуже непередбачуване і бурхливе. Воно може дарувати нам хвилини щастя і, в той же час, приносити багато клопоту, неприємностей і зла. Іноді людині важко утримати тягар цих проблем на своїх плечах, і він може втратити надію, віру в себе, а найголовніше — своє здоров'я.
Уникнути цього нам допомагають мудрі поради досвідчених фахівців — психологів, чиє професійне свято — Всеукраїнський день психолога — відзначається в Україні 23 квітня.
За останнє сторіччя психологія пройшла дуже стрімкий шлях розвитку. Вона була офіційно визнана як наука тільки в 1879 році. Але за минулий час психологи всього світу змогли накопичити величезний багаж знань про суть людини, про її стани та почуттях, про самопізнання та соціальні ролі. Сьогодні в Україні психологи працюють не тільки в медустановах, а й у навчальних закладах, оскільки рішення психологічних проблем людини вважається базовим у процесі її особистісного становлення.
До речі, знаменитий психолог минулого століття Жан Піаже передбачив, що у XXI сторіччі психологія стане провідною наукою. Судячи з усього, його прогноз починає збуватися.
ср
25 квітня
Остання середа повного тижня квітня
         Міжнародний день секретаря (Formerly Secretaries Day) почали відзначати з 1952 року в США. Цей день проходить у рамках тижня професійних адміністративних працівників (Administrative Professionals Week), що став традиційним у США.
        Зараз це свято відзначають не тільки секретарі, але і всі ті, від кого залежить робота офісу. Це і помічники директора, і офіс-менеджери, і асистенти.
         Ця професія входить у п'ятірку самих затребуваних.
До речі сказати, Тиждень професійних адміністративних працівників Administrative Professionals Week ® або APW є зареєстрованою торговою маркою, що належить Інтернаціональної асоціації адміністративних працівників (International Association of Administrative Professionals).

сб
28 квітня
        Міжнародна організація праці (МОП) оголосила 28 квітня Всесвітнім днем охорони праці з тим, щоб привернути увагу світової громадськості до масштабів проблеми, а також до того, яким чином створення і просування культури охорони праці може сприяти зниженню щорічної смертності на робочому місці. Вперше він відзначався у 2003 році.
        Ідея проведення Всесвітнього дня охорони праці бере початок від Дня пам'яті загиблих працівників, вперше проведеного американськими і канадськими трудящими в 1989 році в пам'ять про працівників, загиблих та постраждалих на роботі.
        У цей день більш ніж в ста країнах світу проводяться заходи, спрямовані на привернення уваги громадськості до невирішених проблем охорони праці.
         За оцінками МОП, кожен день у світі в середньому близько 5000 чоловік вмирають в результаті нещасних випадків і захворюваності на виробництві, сумарно досягаючи за рік від 2 до 2,3 мільйона випадків виробничо обумовленої смертності. З цього числа близько 350000 випадків складають нещасні випадки зі смертельним результатом і близько 1,7-2 мільйонів смертей, викликаних пов'язаними з роботою захворюваннями.
         Крім того, щорічно працівники страждають приблизно від 270 мільйонів нещасних випадків на виробництві, які ведуть до відсутності на робочому місці протягом більше 3 днів, і від близько 160 мільйонів випадків хвороб без смертельного результату.
       У цей день в Україні також встановлений День охорони праці.


День охорони праці встановлений в Україні «...з метою привернення уваги до питань охорони праці, запобігання нещасним випадкам на виробництві та професійним захворюванням, вшанування пам'яті осіб, які загинули на виробництві…» згідно з Указом Президента України «Про День охорони праці» від 18 серпня 2006 р. № 685/2006.

чт
3 травня
          У цей день прийнято вшановувати тих, хто привносить в наше життя радість і насолоду. А починалося все в 1932 році, коли на території Радянського Союзу був створений Всесоюзний науково-дослідний інститут кондитерської промисловості.
          Історія кондитерського мистецтва своїм корінням сягає в глибоку старовину і нерозривно пов'язана з активним використанням меду, а потім і цукру, який вперше навчилися отримувати з соку цукрової тростини в Індії приблизно в 850-му році нашої ери. Як окреме мистецтво воно виникло і набуло широкого поширення спочатку в Італії в кінці XV–початку XVI століття. Це сталося з появою цукру в тих регіонах. До тих пір всі основні солодощі в Європі купувалися на Сході переважно у арабів, одних з родоначальників кондитерської справи в стародавньому світі.
          В Україні професія кондитера надзвичайно популярна і затребувана. Крім спеціалізованих курсів, всі бажаючі можуть отримати освіту в училищах або технікумах. Однак свою професію кондитери освоюють все життя. Кондитерам важливо володіти нестримною фантазією, відмінним смаком і схильністю до творчості, щоб тішити любителів солодкого надзвичайними тортами, десертами та печивом.
сб
12 травня
12 травня відзначається Всесвітній день медичної сестри. Хоча фактично святу вже більше ста років, офіційно він був заснований тільки в 1971 році.
ень медичної сестри відзначається з моменту об'єднання сестер милосердя з 141 країни в професійну громадську організацію — міжнародну раду медичних сестер.
Вперше служба сестер милосердя була організована під час Кримської війни англійкою Флоренс Найнтінгейл. Тоді й сформувався стійкий стереотип: медсестра — це санітарка, яка виносить з поля бою поранених або стоїть біля операційного столу.
В Україні сьогодні працтє бильше 303 тисяч медсестер. 17 робітників серед них отримали почесні нагороди Міжнародного Червоного Хреста. Також в Україні функціонує Асоціація медичних сестер України — добровільна організація, створена в травні 1997 року задля підвищення престижу професії медсестри та захисту прав молодших медпрацівників.

нд
3 червня
Перша неділя червня
        День працівників місцевої промисловості відзначається в Україні згідно з Указом Президента (№ 726/2002, від 20.08.02 р.) щорічно в першу неділю червня.
        Місцева промисловість в Україні як галузь була створена в 1934 році. Протягом свого існування вона зазнала ряд організаційних перетворень і в останні роки доперебудовні була підпорядкована республіканському галузевому міністерству і обласним органам виконавчої влади.
        Діяльність 250 невеликих промислових підприємств з чисельністю працюючих 50 тис. осіб спрямована, головним чином, на забезпечення місцевих товарних ринків конкурентоспроможними товарами масового попиту. Підприємства місцевої промисловості виробляють широкий асортимент продукції, яка нараховує більше 15 тисяч найменувань товарів господарського споживання і побутового призначення.
вв
5 червня
       Цей день є для Організації Об'єднаних Націй одним з основних способів привернути увагу світової громадськості до проблем навколишнього середовища, а також стимулювати політичний інтерес і дії.
акий захід, як святкування цього Дня, розраховане на те, щоб привнести людський чинник в питання охорони навколишнього середовища.
       Дати народам світу можливість активно сприяти стійкому і справедливому розвитку, сприяти розумінню того, що основною рушійною силою зміни підходів до природоохоронних питань є громади. А також роз'яснювати корисність партнерських відносин, з тим щоб у всіх країн і народів було більш безпечне і благополучне майбутнє.
        Всесвітній день навколишнього середовища — «народна подія», що супроводжується такими барвистими видовищами, як вуличні мітинги, паради велосипедистів, «зелені» концерти, конкурси творів і плакатів у школах, посадка дерев, а також кампанії з рециркуляції відходів і прибирання території.

нд
10 червня
Друга неділя червня
       Це свято установлене Указом Президента України від 09 червня 1994 року.
       Цей день — професійне свято працівників та ветеранів галузі легкої промисловості. Саме завдяки ним українці мають можливість купувати якісну продукцію місцевого виробництва. Адже сьогодні текстильні, трикотажні, швейні, шкіряні, взуттєві, хутрові та інші підприємства легкої промисловості удосконалюють технологію виробництва, розширюють асортимент і покращують якість своєї продукції.
      Бажаємо вам, дорогі трудівники, міцного здоров'я, нових трудових здобутків, процвітання та успіхів у праці!
чт
12 липня
         День фотографа за традицією відзначається 12 липня — це день святої Вероніки, яка вважається покровителькою фотографії.
        Свята Вероніка, згідно з Біблією, подала Ісусу, що йде на Голгофу, тканину, щоб він міг стерти піт з лиця. На цієї тканини закарбувався образ Христа. Майже два тисячоліття тому, коли винайшли фотографію, Римський папа оголосив цей день Всесвітнім днем фотографа.
        Перша фотографія була зроблена в 1826 році французом  Жозефом Нісефор Ньєпс, і називається «Вид з вікна». Час зйомки тривало 8 годин. Відомо, що перші фотографії були чорно-білими. Перші кольорові фотографії з'явилися ще в середині XIX століття, причому для їх створення використовувалися три фотокамери — на кожну встановлювали світлофільтр (червоний, зелений і синій), а потім з'єднували зображення.

пт
27 липня
Остання п'ятниця липня
У останню п'ятницю липня адміністратори корпоративних і домашніх мереж, баз даних, поштових систем, програмних комплексів та інші «бійці невидимого фронту» відзначають своє професійне свято.
Професія сисадміна схожа на професію лікаря: якщо все працює добре, про нього і не згадують. А якщо не працює — його всім народом клянуть на чому світ стоїть!
«Батьком» свята є американець Тед Кекатос, що порахував, що хоч раз у рік системні адміністратори повинні відчувати вдячність з боку користувачів. Перший раз дане свято було відзначено 28 липня 2000 року.
У цей день прийнято вшановувати скромних трудівників «невидимого фронту», що оберігають благополуччя корпоративних мереж і комп'ютерів, — адже саме від них прямо залежить успішна робота компанії.
У день свята рекомендується проявляти до сисадмина підвищену увагу і дарувати їм подарунки, хвалити і запевняти у вічній любові і дружбі.
нд
29 липня
Остання неділя липня
Це професійне свято стосується тих, хто безпосередньо зайнятий у сфері торгівлі та ресторанного господарства.
Це професійне свято стосується тих, хто безпосередньо зайнятий у сфері торгівлі та ресторанного господарства.
У останню неділю липня в Україні святкують День працівників торгівлі, встановлений Указом Президента № 427/95 від 05.06.1995.
У 2005 році в Україні діяло 874 200 об'єктів роздрібної торгівлі (продовольчих і непродовольчих кіосків і магазинів) і 56 600 об'єктів ресторанного господарства. У всіх видах економічної діяльності, пов'язаною з торгівлею, переважає приватний сектор.

12 серпня
Друга неділя серпня
У цей день відзначається професійне свято працівників будівництва і промисловості будівельних матеріалів.
У цей день відзначається професійне свято працівників будівництва і промисловості будівельних матеріалів.
Свято встановлено в Україні Указом Президента № 273/93 від 22.07.1993 і відзначається щорічно у другу неділю серпня.
По-українськи міністерство, яке управляє будівництвом, скорочено називають «Мінбуд», що можна зрозуміти як Міністерство, яке будує майбутнє. У його планах розгортання будівництва соціального житла та житла, доступного для широких верств населення.
нд
19 серпня
        День пасічника - професійне свято бджолярів - в Україні почали відзначати з 1997 року.
Він встановлений Указом Президента № 815/97 і святкується щорічно 19 серпня.
        Підраховано, що кожна сьома тонна світового меду - українська. На пасіках країни сьогодні «працює» близько п'яти мільйонів бджолиних сімей.
        Цього ж дня православні відзначають Преображення Господнє, яке в народі називають Яблучним Спасом. У цей день за традицією в церквах освячують яблука та мед. Пасічники освячують вулики, перед настанням холодів, щоб бджоли добре перезимували.
Він встановлений Указом Президента № 815/97 і святкується щорічно 19 серпня.

 

сб
8 вересня
Друга субота вересня
Святкування Дня фізичної культури і спорту в Україні припадає на другу суботу вересня (Указ Президента від 29 червня 1994 року № 340/94).
Європейські види спорту, такі як футбол і боротьба, почали поширюватися в Україні з кінця XIX ст. Всій Європі було відоме ім'я українського борця греко-римського стилю Івана Піддубного. Багато перемог здобули українські спортсмени, виступаючи в різних видах спорту у складі збірних команд СРСР.
Легендами українського спорту є стрибун Сергій Бубка (35 світових рекордів), футболісти Олег Блохін та Ігор Бєланов, відмічені «золотим м'ячем» як найкращі футболісти Європи. Визнана у світі і українська школа художньої гімнастики. Зірками цього виду спорту свого часу були Ірина Дерюгіна і Лариса Латиніна, яка завоювала 18 олімпійських медалей (9 золотих, 5 срібних і 4 бронзові) — це найбільше досягнення в історії олімпіад. Всього українськими спортсменами було завойовано більше чотирьохсот олімпійських медалей.
Сьогодні на спортивному небосхилі України сяють нові зірки. Боксерів Володимира і Віталія Кличко, Олександра Усика, плавчиню Яну Клочкову, гімнастику Ганну Безсонову, легкоатлетку Жанну Пінтусевич, тенісиста Андрія Медведєва, альпініста Владислава Терзиула, футболіста Андрія Шевченка та багатьох інших знають далеко за межами України.
чт
13 вересня
13 вересня своє неофіційне професійне свято відзначають фахівці, що створюють стиль людини за допомогою зачіски.
13 вересня своє неофіційне професійне свято відзначають фахівці, що створюють стиль людини за допомогою зачіски.
На жаль, з незрозумілих причин у перукарів немає офіційного свята. Історія виникнення негласної традиції святкування дня перукаря невідома, але вже не перший рік 13 вересня українські перукарі отримують привітання.
Саме слово «перукар» походить від німецького «Perückenmacher» і означає — майстер, який робить перуки. У самій Німеччині це слово в даному значенні давно не застосовується і стало застарілим германізмом.
Таких майстрів раніше називали цирульниками, куаферами, тупейними митцями, але мета їх діяльності незмінна — робити людей красивішими.
Вважається, що перші професійні перукарі з'явилися в Давньому Єгипті. Вони обслуговували, в основному, фараонів і їхніх дружин: фарбували, стригли волосся, споруджували з них складні зачіски, які і зараз можна побачити на збережених малюнках. У давньоєгипетських перукарів були навіть спеціальні інструменти, що нагадують сучасні бритви та ножиці. А перші «салони» по догляду за собою з'явилися в Стародавній Греції. Знатні дами могли привести тут до ладу своє волосся і нігті. Цікаво, що кожну процедуру проводила окрема людина — спеціально навчений раб.
Цікаві факти
Найдорожчий перукар у світі — Россано Ферретті. Його послуги коливаються в ціновому діапазоні від 5000 (найдешевша процедура) до 27000 (найдорожча) доларів.
А найстаріший у світі перукар — Ентоні Манчінеллі. У 2010 році йому виповнилося 100 років, і він донині продовжує працювати.
Work.ua вітає всіх перукарів зі святом і бажає визнання їх праці, вдячних клієнтів і невичерпних джерел натхнення.
сб
15 вересня
Третя субота вересня
Щорічно, у третю суботу вересня, в Україні відзначають День винахідника і раціоналізатора, відповідно до Указу Президента № 443/94 від 16 серпня 1994 року.
Винахідницьку та раціоналізаторську діяльность регулює Український інститут промислової власності — Укрпатент. На сьогодні Укрпатентом було зареєстровано близько 100000 патентів на винаходи, а також близько 10000 патентів на корисні моделі.
 Україна має безсумнівні інноваційні досягнення світового рівня — літаки з сімейства «Анів», ядерні технології Адаменко, технологія стимулювання росту рослин у сільському господарстві Пономаренко, медичні винаходи — спосіб боротьби з раком Завірюхи та лікування судин людини неоперабельним методом Бурого.
 День винахідника і раціоналізатора об'єднує людей різних професій і спеціальностей, але всі вони обов'язково наділені рідкісним даром творчості, почуттям нового, умінням розширити межі звичного, вийти за рамки стереотипу.
нд
23 вересня
Четверта неділя вересня
Дата професійного свята працівників машинобудування і приладобудування закріплена Указом Президента України № 361/93 від 08.09.1993.
У структурі машинобудівної галузі України в даний час налічується понад 2800 промислових підприємств і 230 організацій, які виконують наукові та  науково-технічні  роботи. Загальна кількість працюючих — понад 1 млн. чоловік.
 Основними складовими ринку машинобудівної промисловості в Україні є продукція таких галузей, як транспортне та енергетичне машинобудування, автомобілебудування, а також машинобудування для нафтохімічної і хімічної, металургійної та гірничодобувної промисловості, верстатобудування.
чт
27 вересня
Всесвітній день туризму заснований Генеральною асамблеєю Всесвітньої туристської організації в 1979 році.
Основною метою цього дня є пропаганда туризму, висвітлення його внеску в економіку світової спільноти, розвиток зв'язків між народами різних країн.
 В Україні День туризму відзначається з 1998 року згідно з Указом Президента №1047/98.
 Туризм відіграє значну роль у житті країни. Завдяки розвитку туризму Україна стає все більш відомою в світі як держава з багатою історією і культурою.

нд
30 вересня
Всеукраїнський День бібліотек відзначається 30 вересня згідно з Указом Президента України від 14 травня 1998 № 471/98.
   Перші бібліотеки в Київській Русі почали відкриватися при церквах і монастирях після ухвалення в 988 році християнства. Найбільшою і найбагатшою у той час була бібліотека Софії Київської, заснована у 1037 році Ярославом Мудрим. У цілому в бібліотеці налічувалося до 900 томів рукописних книг - грандіозна для середньовіччя кількість.
Книги, які виходили з майстерень Софійського собору, стали основою інших бібліотек, зокрема величезної бібліотеки Печерського монастиря, яка з кінця ХІ ст. стала найбільшим центром культурного життя Київської Русі.
Під час монголо-татарського нашестя книги загинули у війнах і пожежах. З тих часів збереглися лічені екземпляри бібліотеки Софії. Найвідоміші: Рейнське євангеліє (яке донька Ярослава Мудрого Анна вивезла до Франції з Києва). На цій книзі приносили присягу французькі королі, а нині дають клятву президенти Франції, Остромирове євангеліє (1056-1057), два Ізборники 1073 та 1076 рр.., Мстиславове євангеліє XII ст.
У Західній Україні активний бібліотечний рух починається зі створення галицько-волинського князівства (приблизно з ХІІІ ст.). При дворі князя Володимира Васильковича - книжника і філософа - існувала величезна книжкова майстерня.
З появою книгодрукування в середині XV ст. відбуваються значні зміни у всьому європейському книговиданні і, звичайно, у бібліотечній справі. Значний розвиток бібліотеки набули в XVI ст., Великі книгосховища з'явилися при школах в Острозі й у Львові. У XVII ст. організована бібліотека Київської академії. У XVIII ст. значні бібліотеки мали заможні благородні пологи, козацька старшина, єпископи, монастирі, різні школи.
У другій половині ХІХ - на початку ХХ ст. в Західній Україні, яка входила на той час до складу Австро-Угорщини, діяла мережа культурно-освітніх осередків «Просвіта». Це суспільство вже в 1914 мало по всьому краю 78 філій, 2944 читальні. У 1914-му власні читальні діяли в 75% українських населених пунктів Галичини, в 1939-му мережею філій та читалень «Просвіти» було охоплено 85% західноукраїнських земель.
У радянські часи бібліотечна справа стала частиною державної політики.
Сьогодні в Україні налічується близько 40 тисяч бібліотек. Серед ведучих - Національна бібліотека імені України В.І. Вернадського, Національна парламентська бібліотека України, Державна бібліотека України для дітей, Державна історична бібліотека України та інші.
Кількість бібліотечних працівників перевищує 52 870.
Послугами книгосховищ користуються більше 17490 тисяч читачів.
нд
7 жовтня
Перша неділя жовтня
Професійне свято всіх працівників сфери освіти.
Це свято відзначається ще з 1965 року. В Україні День вчителя, згідно з Указом Президента від 11 вересня 1994 року, відзначається в першу неділю жовтня.
Цей день покликаний привернути увагу до становища вчителів у суспільстві, їх ролі в освіті та розвитку. Адже вчителя — це не тільки люди, які викладають науки, вчителя — це наставники молодого покоління, які готують їх до дорослого життя. Понад 100 держав у світі відзначають День вчителя.
День вчителя, мабуть, найулюбленіше свято не тільки самих вчителів, а й учнів. Це день квітів, привітань, яскравих стінгазет та святкових концертів, які готують учні.



Друга недiля жовтня
День художника відзначається в Україні щорічно у другу неділю жовтня згідно з Указом Президента №1132/98 від 9 жовтня 1998 року.

Образотворче мистецтво — це частина національної культури, що дозволяє по-новому поглянути на звичні речі, що збагачують внутрішній світ людини.

Роботи визнаних класиків українського живопису шановані далеко за межами України: Миколи Глущенка, Віктора Зарецького, Йосипа Бокшая, Адальберта Ерделі, Олександра Гнилицького, Олександра Ройтбурда, Анатолія Криволапа, Сергія Животкова, Василя Цаголова.
вв
9 жовтня
Всесвітній день пошти — один з міжнародних днів, що відзначаються в системі Організації Об'єднаних Націй.        Проводиться за рішенням XIV конгресу Всесвітнього союзу поштовиків у день створення союзу в 1974 р.
9 жовтня 1874 у Швейцарії представниками 22 країн був підписаний Бернський договір, що засновує підставу Генерального поштового союзу. У 1878 році союз змінив свою назву і став називатися Всесвітнім поштовим союзом. На сьогоднішній день ВПС налічує у своєму складі 189 країн. У всьому світі 9 жовтня відзначається як Всесвітній день пошти. Цей захід проводиться протягом тижня, званого «Міжнародний тиждень листа».

За даними ВПС, «міжнародна пошта говорить на 6800 мовах своїх клієнтів і представляє собою найбільшу протяжну у світі мережу фізичної доставки пошти. Вона призначена для забезпечення надійного, ефективного та економічного перевезення товарів та обміну ідеями. Пошта передає особисті думки друзів на великі відстані. Вона допомагає фірмам різного масштабу знаходити клієнтів і відповідати їх потребам».

Сучасна пошта у багатьох промислово-розвинених державах активно працює в секторі логістики, поштово-банківських послуг, каталожної торгівлі та прямої поштової розсилки, активно розвиває інформаційні технології, гібридну пошту та електронну комерцію.

нд
14 жовтня
Зародження і формування української народності відбулося в XII-XV ст. на основі південно-західної частини східнослов'янського населення, яке раніше входило до складу Київської Русі (IX-XII ст.).
На основі староруської народності сформувалися три східнослов'янських народи — українці, росіяни, білоруси. Починаючи з XIII століття українці зазнали угорського, литовського, польського і молдавського завоювань. З кінця XV століття почалися набіги татарських ханів, які затвердилися у Північному Причорномор'ї, що супроводжувалися масовим полоном і викраденням українців.
У XVI-XVII ст. у ході боротьби з іноземними завойовниками українська народність істотно консолідувалася. Найважливішу роль зіграло при цьому виникнення особливих військових формувань — козацтва (XV століття), яке створило державу (XVI століття) зі своєрідним республіканським ладом — Запорізьку Січ, яка стала політичним оплотом українців.
З початку відродження козацтва в Україні, президентом були підписані укази: «Про координаційну раду Українського козацтва», «Про національну програму розвитку Українського козацтва на 2002-2005 рр..» І, звичайно ж, «Про день Українського козацтва».


Президент України скасував День захисника Вітчизни, яке щороку відзначали 23 лютого, натомість установив інше свято — День захисника України.
Щороку 14 жовтня, у день Покрови Пресвятої Богородиці, УПА та українських козаків,  відзначається це свято «з метою вшанування мужності та героїзму захисників незалежності і територіальної цілісності України, військових традицій і звитяг Українського народу, сприяння дальшому зміцненню патріотичного духу у суспільстві та на підтримку ініціативи громадськості».
Встановлення нового свята має важливе суспільно-політичне та морально-етичне значення, сприятиме піднесенню рівня самоідентифікації громадян України, зміцненню довіри й поваги до національного війська.
Верховна Рада затвердила День захисника України вихідним днем.

сб
20 жовтня
   Щорічно 20 жовтня кулінари всього світу відзначають своє професійне свято, який був заснований конгресом Всесвітньої асоціації кулінарних співтовариств в 2004 році.
   Професія кухар розвивалася разом з цивілізацією. Перші страви виглядали як обпалені на відкритому вогні напівсирі шматки м'яса або риби.
  Могутня середньовічна Європа високо цінувала своїх кухарів. У Франції кухарями вищих рангів ставали лише знатні люди. У Німеччині з 1291 року шеф-кухар був однією з чотирьох найважливіших фігур при дворі.
В Україні приготування їжі довгій час було справою суто сімейною. Відала їм, зазвичай, найстарша за віком жінка в княжій сім'ї. Професійні кухарі вперше з'явилися при дворах, а потім вже в монастирських трапезних. Приготування їжі на Русі виділилося в окрему спеціальність тільки в XI столітті, хоча згадка про кухарів-професіоналів зустрічається в літописах вже в Х столітті.

Розвиток професійної кулінарії пов'язаний з появою підприємств позадомашнього харчування. Виникли вони ще в Стародавній Русі. Спочатку це були корчми, в яких подорожні могли знайти притулок і їжу. Потім з'явилися придорожні трактири — готелі з обіднім залом і кухнею. У той же час поряд з трактирами у великих містах стали з'являтися ресторації.
Приготування їжі — унікальний процес. Рецепт — це лише загальна мапа приготування страви. Баланс смаків, тонкощі і момент, в який необхідно робити ті чи інші дії з продуктами і спеціями, — це ціла симфонія. Оволодіти цим мистецтвом самостійно практично неможливо, завжди потрібна порада людини, яка вміє готувати. Можна сказати, що це вміння передається з покоління в покоління. Багатовіковий досвід і практика приготування їжі зробили це мистецтво надзвичайно віртуозним.
нд
21 жовтня
Третя неділя жовтня
День працівників харчової промисловості відзначається щорічно у третю неділю жовтня відповідно до Указу Президента України від 08.08.1995 № 714/95.
Харчова промисловість України — це тисячі великих, середніх і малих підприємств різної форми власності, які виробляють майже 20% від загального обсягу промислової продукції. Найбільша частина реалізованої продукції — це напої, м'ясні та молочні продукти, тютюнові вироби, хліб і хлібобулочні вироби, жири.
Специфіка галузі така, що від дбайливих рук залежить і кількість, і якість продуктів, яки ми щодня оцінюємо і цінуємо.
Дата святкування Дня працівників харчової промисловості в Україні близька до дати, проголошеного в 1979 році Всесвітнього дня продовольства, який відзначається 16 жовтня. У 1995 році 16 число випадало на 3-й понеділок жовтня.
нд
28 жовтня
Остання неділя жовтня
З 1993 року відповідно до Указу Президента № 452/93 в Україні почали відзначати День автомобіліста і дорожника, а не просто День водія.
Професійне свято працівників автомобільного транспорту і дорожнього господарства щорічно відзначається в останню неділю жовтня.
З кожним роком в країні збільшується кількість автомобілів, автобусів, тролейбусів. Автотранспортом в Україні перевозиться 22% вантажів і 88% пасажирів.
Дорога — це символ руху. Дороги ведуть нас у майбутнє, з'єднують з рідними і близькими людьми, об'єднують народи і країни. Дорога — це символ України, яка впевнено прагне до кращого життя, до економічного зростання і соціального благополуччя.
нд
4 листопада
4 листопада працівники залізничного транспорту України відзначають своє професійне свято.
Днем залізничника ця дата стала за ініціативою Львівської залізниці. Виявляється, саме 4 листопада 1861, ще за часів Австро-угорської імперії, на територію сучасної України — до Львова — прибув перший потяг, який називався «Ярославом». У нинішньому розумінні «Ярослав» був поїздах міжнародного сполучення. Він з'єднував Відень, Краків, Перемишль і Львів.
Зараз Українські залізниці — «Укрзалізниця» — це 6 залізниць (Донецька, Львівська, Одеська, Південна, Південно-західна, Придніпровська), які об'єднують всі області України. 375900 працівників обслуговують 30300 км залізничних шляхів. Кожен рік з 1684 станцій відправляються в дорогу 500 млн пасажирів у 8429 пасажирських вагонах. Щорічно 174939 вантажних вагонів перевозять понад 300 млн тонн вантажів. За обсягами вантажних перевезень залізниці України посідають 4 місце на Євразійському континенті, поступаючись тільки залізницям Китаю, Росії, Індії. Залізниці України взаємодіють із залізницями 7 сусідніх країн. Через територію України проходять три залізничних міжнародних пан'європейський транспортні коридори.
Днем народження незалежної української залізної дороги можна вважати 24 серпня 1991 року — день проголошення Акту про незалежність України, коли майно, яке було на той момент в межах кордону держави, стало його власністю. 14 грудня 1991 Кабінет Міністрів прийняв Постанову «Про створення Державної адміністрації залізничного транспорту України», погодило роботу всіх структурних підрозділів, причетних до перевізного процесу, дозволило організувати чітку, безперебійну роботу залізничного транспорту.
1996 рік, рік прийняття Конституції України, знаменний для залізниць України тим, що 4 липня був прийнятий Закон України «Про залізничний транспорт». У ньому визначені основні економічні та фінансові засади діяльності залізничного транспорту, закладена нормативна база організації безпеки руху, роботи в умовах надзвичайних обставин, охорони вантажів та об'єктів галузі, трудових відносин працівників.
День залізничника встановлений Указом № 257/93 Президента України від 15.07.1993.


Перша недiля листопада
У першу неділю листопада в Україні, згідно з Указом Президента України від 13.04.1999 № 374/99, відзначають День працівника соціальної сфери.
Це свято є свідченням високої оцінки державою ролі працівників, які щодня забезпечують реалізацію державної політики з питань соціального захисту, зайнятості, організації оплати і безпеки праці, трудових відносин.
Соціальному працівнику доводиться стикатися з різними сферами життя людини і суспільства: фізичним і психічним здоров'ям, особистими і груповими конфліктами, плануванням сім'ї, з проблемами працевлаштування, професійної і соціальної адаптації різних категорій населення, профілактикою асоціальної поведінки, здійсненням правосуддя і багатьма іншими. В умовах властивої Україні соціальної динамічності стає гострою проблема правового захисту кожного громадянина, обґрунтування правової доцільності його побутової поведінки, професійної політичної та інших видів діяльності.
Соціальна робота — це мистецтво налагоджувати зв'язки між людьми. День працівника соціальної сфери — професійне свято, яке по праву належить тим, хто виявляє милосердя, створює добро не тільки зі службового обов'язку, а й за велінням совісті та покликом душі.
Сьогодні в соціальній сфері України працює близько 150 тисяч чоловік. Вони дарують людям надію на краще, вчасно подають руку допомоги тим, хто цього потребує. Для багатьох з них слова Івана Франка — «Життя людини до тих пір має цінність, поки людина може допомагати іншим» — стали сенсом життя.

пт
9 листопада
Це свято було встановлене указом президента України в 1997 році й відзначається щороку на честь українського літописця Нестора — послідовника творців слов'янської писемності Кирила і Мефодія.
Дослідники вважають, що саме з преподобного Нестора-літописця і починається писемна українська мова.
Це не тільки державне, а й церковне свято. Перший в сучасній українській мові твір, який відповідає візантійським першоджерелам, православні назвали акафістом Богородиці Холмської.



Всеукраїнський день працівників культури та майстрів народного мистецтва відзначається 9 листопада разом із Днем української писемності та мови, згідно з Указом Президента 30.12.2013 № 717/2013 «Про додаткові заходи щодо державної підтримки культури та мистецтва в Україні».
Всеукраїнський день працівників культури було засновано з метою відзначити вагомий вклад творчих особистостей у відродження української національної культури, розвиток народної творчості, активну культурно-просвітницьку діяльність.
Саме завдяки відданим своїй справі митцям українська культура змогла зберегти свою самобутність, незважаючи на потужні натиски багатьох агресорів, і зайняти гідне місце серед світових культур. Українська культура консолідує на розвиток держави, розкриває нашу сутність та учить нас бути українцями, де б ми не були. Без традиції — нема культури, а без культури — нема нації.
нд
18 листопада
Третя недiля листопада
Сільське господарство — одна з найважливіших галузей економіки України. Від працівників сільського господарства залежить, що ми їстимемо завтра, і як ці продукти вплинуть на наше життя.
День працівників сільського господарства відзначається в Україні згідно з Указом Президента №428/93 від 07.10.93 р. щорічно у третю неділю листопада. Це професійне свято працівників сільського господарства, підприємств з переробки сільськогосподарської сировини, харчової промисловості, заготівельних і обслуговуючих підприємств і організацій агропромислового комплексу.
 На території України знаходиться 32 млн гектарів чорнозему, що становить третину орних земель всієї Європи. Завдяки цьому країна посідає третє місце в світі з експорту кукурудзи, п'яте — за експортом пшениці. На 2015 рік агропромисловий комплекс забезпечує 14% ВВП і є провідною експортною галуззю країни.
 Головними продуктами сільськогосподарського виробництва в Україні були і є цукрові буряки, картопля, молоко, м'ясо, зерно.
ср
5 грудня
5 грудня - Міжнародний день волонтера. Це свято відзначається щорічно з 1985 року, коли Генеральна Асамблея ООН запропонувала урядам відзначати саме цей день, як день добровольця.
1859 рік вважається роком виникнення волонтерського руху у світі. В Україні волонтерство з'явилося на початку 90-х років минулого століття, а офіційно його визнано Постановою Кабінету Міністрів України від 10 грудня 2003 р., якою також затверджено «Положення про волонтерську діяльність у сфері надання соціальних послуг».
Волонтери - багатство народів. Волонтерство засновується на добровільності, співчутті, солідарності з потребами та ідеями інших, а також глибокій повазі до всіх людей. Свій вільний час волонтери присвячують суспільним справам, беручи участь у всіляких акціях, програмах соціальної взаємодопомоги, культурного просвітництва тощо. Також цей день можна вважати святом людей, які допомагають персоналу дитячих будинків, будинків престарілих, лікарень швидкої допомоги і т.д. Досить часто волонтери ризикують своїм життям, беручи участь у ліквідації наслідків глобальних катастроф та природних катаклізмів чи інших надзвичайних ситуацій.
У Загальній декларації волонтерів, прийнятій на XVI Всесвітній конференції волонтерів 2001 року в Амстердамі, визначено такі принципи діяльності волонтерів:
 визнання права на закріплення за всіма чоловіками, жінками та дітьми, незалежно від їхньої раси, віросповідання, фізичних особливостей, відповідного соціального та матеріального становища;
 поважання гідності й культури всіх людей;
 надання допомоги, безкоштовних послуг особисто чи організовано в дусі партнерства та братерства;
 визнання рівної важливості особистих і колективних потреб, сприяння їх забезпеченню;
 перетворення волонтерства на елемент набуття нових знань і навичок, удосконалення здібностей, стимулюючи при цьому ініціативу та творчість людей, надаючи кожному можливість бути творцем, а не користувачем, спостерігачем.
Згідно статистичних даних, оприлюднених Організацією Об’єднаних Націй, по всьому світові нараховується близько 140 мільйонів волонтерів.
Волонтер - покликання, спосіб життя. Сьогодні волонтери сприяють перемозі України та збереженню її державності, не чекаючи за це винагороди. Волонтерська діяльність, як прояв милосердя і доброчинності, буде існувати доти, доки існує потреба людей у тій чи іншій допомозі та обмежена державна участь у задоволенні потреб своїх громадян, їхній соціальній підтримці.
чт
6 грудня
День Збройних Сил України був встановлений постановою Верховної Ради України в 1993 році.
Це свято відзначається щорічно 6 грудня - в день ухвалення в 1991 році закону України «Про Збройні Сили України».
Збройні сили України - це військове формування, на яке відповідно до Конституції України покладаються оборона України, захист її суверенітету, територіальної цілісності і недоторканності. Збройні сили України забезпечують стримування збройної агресії проти України та відсіч їй, охорону повітряного простору держави та підводного простору у межах територіального моря України.
Верховним Головнокомандувачем Збройних Сил України є Президент України. Безпосереднє керівництво Збройними силами України в мирний та воєнний час здійснює Головнокомандувач Збройних Сил України.
Міністерство оборони України, у підпорядкуванні якого перебувають Збройні сили України, бере участь у реалізації державної політики з питань оборони і військового будівництва, координує діяльність державних органів та органів місцевого самоврядування з підготовки держави до оборони, аналізує воєнно-політичну обстановку, визначає рівень воєнної загрози національній безпеці України, забезпечує функціонування Збройних сил і їх готовність до виконання покладених на них функцій і завдань тощо.
Щодо чисельності ЗСУ, то 24 серпня 2015 року Президент України Петро Порошенко під час урочистостей з нагоди 24-ї річниці Незалежності України у Києві зазначив, що «…210 тисяч людей прийшли на військову службу за шість черг мобілізації. З них 35 тисяч, тобто кожний шостий, — добровольці».
сб
22 грудня
Щороку 22 грудня в день зимового сонцестояння в Україні святкується День енергетика.
Символічно, що свято співпадає з найкоротшим днем і найдовшою ніччю в році, коли робота енергетиків найбільш помітна.
Україна завжди займала значне місце в сфері розвитку та управління паливно-енергетичним сектором. На території країни розроблялися і впроваджувалися новітні досягнення в цій галузі. Ось деякі віхи становлення та розвитку електроенергетики в Україні.
1878р. - вперше в Києві встановлена електрична машина і 4 дугових електричних ліхтаря.
1890р. - пуск перших електростанцій в Україні (Київ, Костянтинівка, Катеринослав, Львів)
1913р. - потужність електростанцій України становила 304,3 тис.кВт.
1920р. - ухвалення плану ГОЕЛРО, який передбачав будівництво
4 теплових електростанцій у Донбасі і Дніпрогесу.
1935р. - створення Донбаської, Дніпровської та Харківської енергетичних систем.
1961р. - збудовано першу в Україні ЛЕП-330 кВ Кременчук-Черкаси-Київ.
1962 р. - створено Міністерство енергетики і електрифікації України. Побудована перша в світі лінія електропередачі постійного струму Волгоград-Донбас з напругою 800 кВ і завдовжки 473 км.
1965р. - в Україні працює близько 1600 малих ГЕС. Сформована цілісна енергетична система України.
1970р. - введена в дію перша в СРСР Київська гідроакумулююча електростанція потужністю 225 МВт.
1975р. - завершено будівництво каскаду Дніпровських гідроелектростанцій. Розпочато спорудження Південно Українського енергетичного комплексу у складі АЕС, ГЕС, ГАЕС.
1991р. - загальна довжина електромереж України перевищила 1 млн.км.
1993р. - Указом Президента України № 522/93 встановлено День енергетика.
1995р. - завершено спорудження найбільшої в Європі Запорізької АЕС потужністю 6 млн.кВт.
1997р. - прийнятий Закон України «Про електроенергетику».
2000р. - створено Міністерство палива та енергетики України.
Україна пишається минулим своєї енергетики та впевнена у своїх енергетичних перспективах.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Квест "Я люблю Україну!"

«Будьмо знайомі» - вечір відпочинку у гуртожитку Чернівецького вищого професійного училища радіоелектроніки