Визначні та пам'ятні дати грудня місяця 2017 року



1.12.2017
Всеукраїнський референдум 1991 року - загальнонаціональний референдум на території колишньої УРСР щодо проголошення незалежності України. Відбувся 1 грудня 1991 року. На референдум було винесено одне питання: «Чи підтверджуєте Ви Акт проголошення незалежності України?». Текст Акту, ухвалений Верховною Радою 24 серпня1991 року, було наведено у виборчому бюлетені. Громадяни України висловились на підтримку незалежності. У референдумі взяли участь 31 891 742 особи — 84,18 % населення України. З них 28 804 071 особа (90,32 %) проголосувала «За».
Акт проголошення незалежності України було підтримано в усіх 27 адміністративних регіонах України: 24 області, 1 автономна республіка, та 2 міста зі спеціальним статусом. До бюллетеня було внесено запитання: «Чи підтверджуєте Ви Акт проголошення незалежності України?». Ствердно на це запитання відповіли 28 млн 804 тис. українців (або 90,32 %), взяли участь у голосуванні 31 млн 891 тис.громадян (або 84,18 %).

               6.12.2017

6 грудня 1991 року Верховна Рада України прийняла Закони «Про оборону України» та «Про Збройні сили України». Тому сааме ця дата увійшла в історію сучасної Української держави як День Збройних Сил України.

         За роки Незалежності Збройні Сили України пройшли різні етапи реформування і розвитку. Відповідно до законів України «Про організацію оборонного планування» та «Про державні цільові програми» у рамках середньострокового оборонного планування було розроблено Концепцію реформування і розвитку Збройних Сил України на період до 2017 року, яка визначала основні напрями реформування і розвитку Збройних Сил України відповідно до принципів і пріоритетів державної політики у сфері національної безпеки і оборони.
На першому етапі було здійснено основні заходи з реформування Збройних Сил, зокрема оптимізацію їх складу та чисельності, завершення формування перспективного складу Збройних Сил, звільнення Збройних Сил від виконання невластивих функцій та вивільнення надлишкового військового майна, укомплектування військових частин, підвищення рівня державних соціальних гарантій військовослужбовців та забезпечення соціального захисту осіб, які звільняються з військової служби у зв’язку з реформуванням.
         На другому етапі забезпечення здатності військ (сил) до своєчасного реагування на загрозу прикордонного збройного конфлікту, нарощування оперативних можливостей в особливий період для відсічі збройної агресії, перехід до комплектування Збройних Сил виключно військовослужбовцями за контрактом, приведення показників підготовки, технічного оснащення, всебічного забезпечення і рівня грошового забезпечення військовослужбовців Збройних Сил до показників збройних сил провідних європейських держав.
         Президент Петро Порошенко, 24 вересня 2015 року, підписав Указ №555/2015, яким увів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 2 вересня 2015 року «Про нову редакцію Воєнної доктрини України». Як зазначено у преамбулі, перегляд та уточнення доктринальних положень щодо формування та реалізації воєнної політики України зумовлений тимчасовою окупацією Російською Федерацією частини території України − Автономної Республіки Крим і міста Севастополя, розпалювання Росією збройного конфлікту в східних регіонах України та руйнування системи світової та регіональної безпеки і принципів міжнародного права.
           Головною метою воєнної політики України визначено створення умов для відновлення територіальної цілісності держави, її суверенітету і недоторканності в межах державного кордону України. 
          Вперше доктрина прямо визначає воєнного противника України, а саме Україна вважатиме своїм воєнним противником іншу державу (коаліцію держав), дії якої (яких) кваліфікуються законами України або міжнародно-правовими актами як збройна агресія. На сьогодні воєнним противником Україна вважає Російську Федерацію.
         Воєнна доктрина передбачає, що ключовими завданнями створення умов для відновлення державного суверенітету та територіальної цілісності України є комплексне реформування системи забезпечення національної безпеки до рівня, прийнятного для членства в ЄС і НАТО; створення ефективного сектору безпеки і оборони, що забезпечує достатні спроможності національної оборони для відсічі збройній агресії. Також визначено метою — розвиток Збройних Сил України за західними стандартами та досягнення сумісності із збройними силами держав — членів НАТО. 
     Головна роль у забезпеченні воєнної безпеки України належить  Збройним Силам УкраїниЗ нагоди 26-ої річниці Збройних Сил України у закладах освіти області проходять місячники оборонно-масової роботи, під час яких організовуються змагання: стрільби з пневматичної та малокаліберної гвинтівок; турніри-змагання «Козацькі забави»; в бібліотеках освітніх закладів виставки літератури з патріотичної тематики, конкурси малюнків, змагання з віськово-патріотичної гри «Джура».   
         З метою піднесення престижу та формування у молоді мотивації до служби у Збройних силах України, удосконаленнясистемивійськово-патріотичноговихованняпроводятьсятематичнівечорипідназвою «Збройні Сили України на захисті територіальної цілісності України», на які запрошуються ветерани військової служби, учасники АТО, миротворчих операцій; круглі столи «Як я розумію особисту відповідальність за захист Батьківщини», «Прагнення до свободи – вчора, патріотизм і нездоланність – сьогодні, гідна Україна – завтра», «Місія жінки: від опіки родини до захисту Батьківщини»; уроки мужності «Мужність і відвага крізь покоління». Зазначені заходи відбуваються за участі всеукраїнських громадських організацій: Чернівецький обласний осередок Всеукраїнської громадської організації «Козацтво Нової України»,  «Ніхто крім нас» та багато інших.

Корисні Інтернет-посилання:

Військовий парад до Дня НезалежностіУкраїни. Повнаверсія

https://www.youtube.com/watch?v=ErPH6YKsQK0

День Незалежності парад військової техніки

https://www.youtube.com/watch?v=M20UZ0Tuz1o

Збройні Сили України - Школа мужності і гарту.

Збройні Сили незалежної України. Кліп

ОБЗОР Армии УКРАИНЫ 2017. [ Армии Мира ] АРМИЯ УКРАИНЫ | ВООРУЖЕННЫЕ СИЛЫ УКРАИНЫ

Вооружение ВСУ 2017

БМ «Оплот» основной боевой танк Украины 2017

Как украинский танк Булат победил россиян на поле боя - Секретный фронт, 09.09

На парад виїхала потужна військова техніка, яку потім направлять на СхідУкраїни

Топ-8 української техніки (військова, космічна, авіаційна)


11.12.2017
11 грудня  -  Всесвітній день дитячого телебачення та радіомовлення
         Про залежність глядачів від телевізора почали говорити не так давно, адже й саме телебачення має набагато меншу історію, аніж, наприклад, алкоголь чи тютюн. Але якщо «блакитний екран» має таку владу навіть над дорослими, досвідченими людьми, то що вже говорити про маленьких глядачів!
         У1994 році ЮНІСЕФ започаткував Всесвітній день дитячого телебачення та радіомовлення. З того часу в цей день маленькі розумники можуть спробувати себе в ролі ведучих передач, авторів фільмів чи казок. В наш час дитячі теле- та радіопрограми часто є невеликими світлими острівцями в брудному потоці інформації. Дошкільників варто ознайомити з цікавим світом телебачення, переглянувши відеоматеріали передач за участю дітей та погравши з ними в ігри, пов'язані з кіно-та радіо індустрією.
13 грудня 2017
День пам'яті   Андрі́я  Первованого (Калита) — християнське свято, припадає на 30 листопада (13 грудня), вважається днем пам'яті мученицької смерті одного із дванадцяти апостолів Христових — Андрія Первозваного. За церковними легендами, святий проповідував християнство у Скіфії й дійшов аж до Києва, де на одному з пагорбів поставив хрест зі словами: «Чи бачите гори ці? Повірте мені, на них засяє благодать Божа».
Це день народного календаря, до якого приурочували Андріївський обряд «Калиту», суть якого полягає в переведенні юнаків і юнок у дорослі вікові класи. День Андрія справді парубоцький день. Як і в значної кількості українських свят, в його обрядах проглядаються дохристиянські традиції.
14.12.2017
14 грудня в Україні відзначається «День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильської АЕС».
         Це визначено Указом Президентом України № 945/2006 року від 10 листопада 2006 року.
          За роки, що минули, ми всі пройшли складний шлях усвідомлення і переосмислення того величезного комплексу проблем, який пов'язаний з використанням високих і, нерідко, небезпечних технологій. Незмінним залишається лише одне – найглибша повага до людей, які закрили собою світ від атомного лиха, що вирвалося зі зруйнованого четвертого блоку ЧАЕС. Їхній подвиг неможливо переоцінити – як не можна переоцінити
значення того, що вони зробили. Їхній героїзм, патріотизм і професійна майстерність перевірені часом.
Ми не маємо права забувати про самопожертву ліквідаторів аварії на ЧАЕС, які пройшли через усі кола ядерного пекла. Багато з цих людей не дожили до теперішніх днів, задля збереження життя і здоров'я майбутніх поколінь.
17.12.2017
         Сімнадцятого грудня - день Варвари Великомучениці, або в народі Варвари.
         Свята Варвара народилася у місті Іліополі, що у Малій Азії. Мати Варвари рано померла, і мала дитина залишилася на вихованні у батька-язичника. Та дитина замислювалася над християнськими істинами. Дізнавшись про відступницькі нахили своєї доньки, батько віддає свою дитину на розсуд місцевої влади. Зрозумівши непохитність дівчини у її поглядах, влада піддає дівчину жорстоким тортурам. Наступного дня вранці після тривалих катувань Варвара прокинулася без жодної рани на тілі. Розгнівавшись, імператор Максиміліан наказав її батькові вбити дочку мечем. Таким чином, великомучениця Варвара, не зрікшись своїх переконань, загинула від руки колись люблячого батька. Через кілька століть нетлінні останки св. Варвари були перенесені до Візантійського Константинополя. 
         До України мощі святої Варвари потрапили з доброї руки дружини київського князя Святополка Ізяславовича Варвари. Князь Святополк-Михайло побудував Михайлівський Золотоверхий собор, де і зберігалися мощі св. Варвари більш ніж 800 років. Сьогодні їхнім постійним місцем спочинку є собор св. Володимира у Києві. Для поклоніння мощі святої Варвари з певною періодичністю встановлюються у храмах багатьох міст України.
18 грудня - Міжнародний день мігранта
         Міжнародний день мігранта відзначається в багатьох країнах, міжурядових і неурядових організаціях шляхом поширення інформації про права людини та основні свободи мігрантів, а також проведення різних акцій і робочих семінарів, що пояснюють закони про права іммігрантів.
         Згідно з оцінками експертів, кожні тридцять п'ятий житель планети є мігрантом, живе та працює за межами своєї країни. 
         Щорічно в цей день можна почути заклики до того, що міжнародне співтовариство має приділяти більше уваги значній кількості мігрантів, що опинилися в скрутному становищі, далеко від дому і які потребують допомоги та захисту.
         У 2000 році Генеральна Асамблея ООН проголосила 18 грудня Міжнародним днем мігранта, враховуючи велику та постійно зростаючу кількість мігрантів у світі. Нині, близько 191 мільйонів людей проживають за межами країн свого походження. Хоча для багатьох цей досвід є позитивним, випадки експлуатації та дискримінації мігрантів все ще мають місце в світі.
         Аналізуючи ріст міграційних потоків за період з 1960 по 2017рр., Відділ населення департаменту економічних та соціальних відносин ООН визначив, що кількість міжнародних мігрантів у світі більш ніж подвоїлась, починаючи із 75 мільйонів осіб у 1960р. до 191 мільйона у 2017р. Таким чином, зростання становить близько 121 мільйонів осіб за 45 років.
     На сьогодні, нелегальна імміграція залишається стабільно високою. Велике занепокоєння викликають зростаюча кількість спроб нелегально перетнути кордони ЄС морськими шляхами та вражаюча кількість смертельних випадків, що пов’язана з цим. В однаковій мірі контрабанда та торгівля людьми, переважно дівчатами та жінками, а також і чоловіками, продовжують бентежити громадськість та представників політичних кіл. Масштаби використання злочинними організованими угрупуваннями мігрантів у примусовій праці та проституції викликають тривогу.
      МОМ в Україні спрямовує свої зусилля на розв’язання нагальних міграційних проблем та забезпечення поваги людської гідності мігрантів, що відображено у всіх її програмах та проектах. В цьому контексті робота МОМ полягає у розробці та запровадженні належної системи міграційного менеджменту у співпраці із Урядом України з метою захисту прав мігрантів. Це включає і належне утримання незаконних мігрантів, оскільки вони мають фундаментальні права на проживання у гідних умовах, здорове харчування та медичний догляд. Утриманим особам необхідно забезпечити доступ до перекладацьких послуг, юридичних послуг, серед яких доступ до процедури набуття статусу біженця, а також до механізмів добровільного повернення до країн походження мігрантів.
       Виділяють чотири хвилі масової міграції з території України. Першу хвилю, що почалася близько 1880 р. і тривала до вибуху Першої світової війни, зумовили переселенські акції російського й австро-угорського урядів на Далекий Схід і Балкани відповідно, та обезземелення значної частини українського селянства Галичини й Буковини, що супроводжувалося його виїздом на роботу переважно до різних країн Північної та Південної Америки. Друга хвиля еміграції, що відбувалася головно від 1920 до 1930 р., носила в основному політичний характер: з України виїхало багато осіб, які в 1917 – 1920 рр. брали участь у змаганнях за самостійність України. Третя хвиля тривала від 1940 до 1954 р. і складалася з осіб, які опинилися поза Україною внаслідок Другої світової війни і відмовилися від повернення назад. По війні більшість спочатку перебувала в таборах для переміщених осіб та військовополонених а відтак поселилася в різних країнах Західної Європи та американського й австралійського континентів. Четверта хвиля почалася в другій половині 1980-их рр. у зв’язку з лібералізацією політичного режиму в СРСР і триває досі. Внаслідок економічної кризи, що супроводжувала розпад СРСР і становлення незалежної України, мільйони українців виїхали і далі виїжджають на роботу до різних країн світу.
19.12.2017
 історія, традиції, прикмети, молитви
         19 грудня православні люди всього світу святкують день святого Миколая Чудотворця. За народними повір’ями саме в цей день Миколай Чудотворець спускався на землю з небес і обходив весь світ, допомагаючи знедоленим і відновлюючи справедливість.
       З поміж великих святих угодників Божих святитель Миколай Чудотворець користується особливою любов’ю нашого народу. Усе життя св. Миколая – це нескінченні благодіяння і чудеса, подані стражденному людству. Він покровитель землеробства і скотарства, господар земних вод, заступник від бід і напастей, помічник у найважчих справах і обставинах. Він швидко з’являється скрізь, де потрібна його допомога. І нині він приходить до тих, хто кличе його допомогти і заступити від біди. Чудес його не злічити. Усе життя Чудотворця було позначено любов’ю до ближнього. Навіть смерть не перервала його благодатних справ, його чудеса звершаються повсякчас.
Коротка історія
      За переказами, святий Миколай народився у другій половині III століття у місті Патара у провінції Лікія (історична область в Малій Азії) у сім’ї благочестивих батьків. До глибокої старості вони не мали дітей і в безперервній молитві просили Всевишнього дати їм сина, обіцяючи присвятити його служінню Богу. Молитва їх була почута: народився син, який при хрещенні отримав ім’я Микола, що значить грецькою «переможець народів».
       Юнак виховувався під керівництвом свого дядька – місцевого єпископа. В якості покликання Микола обрав служіння Богові. Пройшовши шлях від молодшого церковного служителя до архієрея, він став архієпископом міста Мири Лікійські.
       Микола відрізнявся любов’ю і співчуттям до людей, допомагав убогим і знедоленим, роздаючи майже всі гроші, що отримував. Собі він залишав тільки найнеобхідніше. За лагідність і доброту св. Миколай здобув величезну любов народу.
       Досягнувши глибокої старості, у 345 році св. Миколай мирно помер. Після смерті, мощі Миколая Чудотворця стали рясно виділяти цілюще миро, що ще більше прославило його.
Традиції
     Миколая Чудотворця вважають найближчим до Бога святим. Він посередник між Богом і людьми.
     Святкувати день Миколая Чудотворця, або як його ще називають Зимового Миколая, завжди починають молебнем у церкві. Раніше, а подекуди і зараз, всі жителі села збирали гроші і у складчину ставили після молебню велику свічку, щоб святий Миколай огородив їх від усіх бід і нещасть.
      Після церковної служби 19 грудня влаштовується веселе свято, яке називали братчини. Всі частування купувалися у складчину і братчини були свого роду обрядом примирення ворогів і прощення всіх образ. Оскільки у цей час йде різдвяний піст, то основними стравами на Зимового Миколая були пироги з капустою і грибами.
       Найбільше радості свято святого Миколая доставляє дітворі. Адже за давньою традицією батьки купують і ховають в будинку подарунки, які нібито святий Миколай приносить слухняним дітям.
        У минулі століття в день Зимового Миколая здійснювали різноманітні угоди, укладали договори, тому що були впевнені, що цього дня ніхто не піде на обман, оскільки Миколай Чудотворець покарає шахрая і відновить справедливість. До цього свята у містах відкривалися численні ярмарки, де встановлювалися остаточні ціни на хліб і борошно. Дівчата з цього часу починали підготовку до святок – шили нові костюми, готувалися до святочних ворожінь.
        Благому св. Миколаю присвячені два свята у році: Весняний Миколай (22 травня) і Зимовий Миколай (19 грудня). «Один – травний, інший – морозний».
Прикмети
      Також на Зимового Миколая люди примічали погоду. Саме з цим днем пов’язано безліч прикмет, за якими можна судити про майбутню зиму і погоду в наступному році.
Якщо на Миколая день холодний і ясний – бути урожайному року.
Якщо на Миколая сніг лежить – до швидкої відлиги.
Якщо на Миколая день теплий видався – чекай суворих морозів.
Як на Миколая впаде великий іній – на гарний врожай хліба.
Як на Миколая морозяний день – на уроду хліба й городини.
Як на Миколая піде дощ, то врожай на озимину.
Який день на Миколая Зимового, такий і на Миколая Весняного.
У кожному році два Миколи: на першого Миколи не буває холодно ніколи, а на другого Миколи не буває тепла ніколи.
Молитви
Грунтуючись на фактах прижиттєвої допомоги св. Миколая Чудотворця всім бідним і нужденним, до нього звертаються при важких матеріальних обставинах, і допомога приходить несподівано швидко. Дівчата і заміжні жінки моляться      св. Миколаю про те, щоб успішно вийти заміж і жити з чоловіком в любові та злагоді. Водії, моряки і просто подорожуючі моляться про те, щоб уникнути небезпек у дорозі. Часто до святителя звертаються як до скорого захисника несправедливо скривджених і обмовлених.



22.12.2017
Міжнародний день солідарності людей
         З ініціативи ООН сьогодні відзначається Міжнародний день солідарності людей. Генеральна Асамблея ООН проголосила його своєю резолюцією від 22 грудня 2005 року.
         Солідарність – єдність переконань і дій, взаємодопомога і підтримка членів соціальної групи, що ґрунтуються на спільних інтересах і необхідності досягнення загальних групових цілей, спільна відповідальність.
         Одним із засадничих принципів ООН з моменту її заснування є солідарність з людьми, котрі страждають від злиднів і гноблення. Створення Організації Об’єднаних Націй сприяло зближенню народів і країн світу з метою захисту миру, прав людини і соціально-економічного розвитку. Крім того, неухильно дотримуючись духу солідарності, Організація в своїй повсякденній діяльності покладається на «здійснення міжнародного співробітництва у вирішенні міжнародних проблем економічного, соціального, культурного і гуманітарного характеру».
      Генеральна асамблея ООН зазначила, що солідарність є однією з фундаментальних і універсальних цінностей, які повинні лежати в основі міжнародних відносин у XXI столітті.

21.12.2017
Перший політ Ан-225 «Мрія»

Розробка літака почалась у 1985 році й тривала рекордно короткий час — 3,5 року, що стало можливим завдяки широкій уніфікації його вузлів і агрегатів з вузлами та агрегатами літака Ан-124, який служив основою для нього. Керував всіма процесами розробки генеральний конструктор Петро Балабуєв. Провідним конструктором був Анатолій Вовнянко.
Дослідний зразок здійснив свій перший політ 21 грудня 1988 року, а в березні 1989 року в одному польоті з максимальною злітною масою понад 500 000 кг (1 100 000 фунтів) було встановлено 106 світових рекордів і рекордів для літаків цього класу. 13 травня 1989року Ан-225 перевіз ПКЛ «Буран» з міста Жуковський у Байконур. Через місяць цю комбінацію літака й космічного човника було продемонстровано на Паризькому авіасалоні. У вересні 1990 року Ан-225 «Мрія» з'явився на авіашоув ФарнбороАнглія, а в 1991 - знову в Ле-Бурже. В серпні 1993 року на авіашоу МАКС-93 в Жуковському Ан-225 «Мрія» «виступав» уже з українським прапором на хвостовому оперенні та бортовим номером UR-82060.
Нині функціонує лиш один літак Ан-225. Він надає комерційні послуги з перевезення надважких та нестандартних вантажів до 250 000 кілограмів. Будівництво другого Ан-225 було практично завершене в кінці 1980-х, згідно з радянською космічною програмою. З розпадом Радянського Союзу у 1990 і закриттям програми «Енергія-Буран» єдиний діючий Ан-225 було поміщено в ангар, його двигуни було демонтовано для використання на літаках Ан-124. Другий близький до завершення Ан-225 було також законсервовано й поміщено в ангар. https://www.youtube.com/watch?v=ttc0klugjGI





25 грудня  - День Спиридона (Свиридона) Сонцеворота

25 грудня  святкуємо День Спиридона (Свиридона) Сонцеворота.
Це свято установлено на честь святого єпископа Триміфунтського Спиридона, який помер близько 348 року. Про його життя відомо, що він був пастухом, мав дружину та дітей. Всі свої прибутки віддавав на потреби ближніх та чужинців, за що отримав від Бога дар чудо творення. Після смерті дружини його обрали єпископом. В сані святителя так само ревно допомагав людям.
На Спиридона сонце, за народними уявленнями, повертає із зими на літо. День ставав довшим, а ніч коротшою. Про це мовиться в прислів’ях: «На Спиридона хоч на гороб’ячий скік, але таки прибуде дня» або «На Спиридона дня прибуде на макове зерня», бо «Спиридон Сонцеворот небо плечима підтримує — дня добавляє». Похолодання, що звичайно наступало в цей час, виражало прислів’я: «Сонце на літо, зима на мороз».
Від Спиридона до Різдва залишалось 12 днів.
Після цього дня люди визначали річний цикл: кожний наступний день відповідав погоді чергового місяця. Тому протягом дванадцяти днів запам’ятовували погоду, щоб визначити, яким буде рік.
За довголітніми прогнозуваннями 25 грудня найхолодніший день грудня. Пояснюють так: «Сонце переходить на другий бік», «Спиридон перевертає ведмедя в барлозі на другий бік». За легендою, небесне світило в цей день зодягається у святковий червоний жупан і від’їздить до теплих країв, а зима, зрадівши цьому, натягує ведмежу шкуру і волочиться цілу ніч попід вікнами. У ніч на Спиридона можна було почути стукіт у стіни будинку: вважалося, що це стукає зима, піднімаючи господинь топити печі. Мабуть, тому в давнину на честь Сонцеворотадайбожичі цілу ніч палили вогнища, а вдосвіта виходили на околиці сіл і кричали, аби перелякалась «люта зима». Пізніше молодь на околиці міста «проводила сонце», запалювала солому з вигуками «Сонечко, на сани сідай, у далекий теплий край від’їжджай, з весною назад повертай!» 
За звичаєм, на Спиридона діти просили сонечко повернутися, і якщо в цей день сонце показувалося і «грало», то на Святки очікувалася хороша погода. 
На Спиридона намагалися не працювати, «щоб миші не точили соломи», «бо миші все поїдять, навіть солому», обкурювали димом оселі: «Святий Спиридон всю нечистоту гоне з хати вон». А ще вірили, ніби «будуть нападати на врожай черв’яки». Ставили також гілки вишень у відро з землею: якщо розів’ються на Різдво, то вродить гарно городина.
Садівники струшували яблуні і промовляли: «День, піднімися догори!» Господині сипали курям зерно правою рукою, щоб раніш починали нестись. Цього дня, за численними спостереженнями, визначали строки весняної сівби. Починаючи з цього дня, селяни колись різали птицю та кололи кабанів, готуючись до Різдвяних свят.
Народні прикмети:
Якщо на Спиридона зранку буде сонечко, то не поспішай із ранньою сівбою.
Якщо на Спиридона сонячно, то Новий рік буде морозним, ясним, а коли похмуро і на деревах буде іній - похмурим і теплим.
Якщо ніч ясна, то зима буде холодна, а літо жарке; як темна - зима тепла, а літо похмуре.
Новоріччя буде морозним, якщо 25 грудня сонце ясне, променисте; якщо ховається за хмарами, а на деревах висне іній - під Новий рік буде хмарно і відлига.

25 грудня
народився композитор, хоровий  диригент та педагог
Григорій Гурійович Верьовка.
 Ім’я композитора широко відоме не лише в Україні, а й далеко за її межами. Щиро залюблений у народну пісню, він присвятив їй свій талант і все своє життя. Композитор-диригент, художник-новатор постійно шукав нових форм, які б повніше розкривали народну й сучасну пісню; створив свій оригінальний жанр, свою власну музичну мову. Саме це найбільше вирізняло його з-поміж колег-сучасників. Зрештою, і сам талант цього корифея українського музичного мистецтва виріс із глибинних і чистих джерел народнопісенної культури. Він, як і М. Лисенко, М. Леонтович, П. Козицький, Л. Ревуцький, Б. Лятошинський, М. Коляда та інші видатні українські композитори, зробив значний внесок у розвиток жанру обробки народної пісні, збагативши його новими формами, а також у скарбницю української музичної фольклористики. Твори цього митця, позначені барвистістю мелодії, яскравістю колориту та неповторною оригінальністю, й досі не втратили своєї свіжості.
Але уславився він нaсамперед як художній керівник і головний диригент організованого ним 1943 р. Українського народного хору (з 1965-го його імені).
Цей талановитий колектив, знаний нині в усьому світі, активно популяризує українське музично-хорове та хореографічне мистецтво.

З самого початку роботи з Українським народним хором Г. Верьовка спирався у своїй творчості на народну пісню і музично-хореографічне мистецтво. Наслідком цього стали прекрасні вокально-хореографічні постановки, які могли б прикрасити репертуар найвизначніших хорових колективів світу. Серед них – стрімкий, святково-барвистий «Гопак» (постановка В. Вронського), поетично-хореографічні сцени «На галявині» (постановка М. Петрика) та «Козацькі пісні і танці» (постановка Л. Калініна, режисер В. Скляренко), купальський хоровод «Марина» тощо.
Розвиваючи хорове й музично-хореографічне мистецтво, цей талановитий колектив сприяв збагаченню духовного світу шанувальників української народної музики.

Цей фільм – про хорового диригента і композитора, педагога і музично-громадського діяча, видатного знавця та інтерпретатора української народної пісні, який своєю титанічною працею зробив величезний вклад у розвиток української музики.
Ювілейний концерт хору ім. Г. Верьовки у Києві (2013)
До 80-річчя А. Авдієвського та 70-річчя хору

25 грудня святкують Католицьке Різдво

25 грудня відзначається найбільше свято християнського світу — Католицьке Різдво. Це день-спогад про диво народження у Віфлеємі Сина Божого Ісуса Христа.
Католицьке Різдво вважається одним із найважливіших свят християн. Крім того, воно є офіційним державним святом і вихідним днем у більш ніж ста країнах усього світу.
         Цього дня Різдво відзначають також багато православних, протестантів, лютеранів.
З історії відомо, що вперше Різдво у католиків святкувалося десь у 4 столітті нашої ери, хоча питання про точну дату народження Ісуса Христа і в наш час активно обговорюється і вважається до кінця не вирішеним. Деякі релігієзнавці вважають, що вибір 25 грудня для святкування католицького Різдва був зроблений із тієї причини, що саме тоді святкували Народження Сонця Непереможного. Можливо, це свято наповнили новим змістом після прийняття християнства в Римі.
Святкування католицького Різдва відбувається не один день: існує ще п'ятиденне Католицьке Різдво передсвяття і шестиденне післясвяття. Самі ж різдвяні богослужіння здійснюють тричі: опівночі, зі сходом сонця і вдень. Невід'ємна традиція святкування Різдва у католиків — прикрашання ялинки в будинку.
26 грудня: це цікаво знати
У дохристиянські часи 26 грудня відзначали Свято Рода. Рід колись вшановувався як першоджерело всього. Вважалося, що він дарував життя всім земним істотам, а тому цього дня випікали короваї, варили пиво і мед та проголошували замовляння на честь Рода і Рожениць: «Хай все добре народжується!»
У християнські часи 26 грудня почали вшановувати Євстратія і вірили, що цього дня злі сили хочуть знищити сонце, а для того, щоб цього не сталося — мітлу, на якій відьма може долетіти до сонця, забирали з вулиці. Також в поріг застромлювали серпа і сокиру, щоб нечисть не пробралася в хату.
Починаючи з цього дня і до Різдва підмічали погоду, бо кожен з дванадцяти днів мав показувати погоду одного з місяців майбутнього року.
За церковним календарем 26 грудня вшановують мучеників Євстратія, Авксентія, Мардарія, Ореста та Євгенія. Продовжується Різдвяний піст.
Іменинниками ж 26 грудня є: Арсени, Лукії, Євгени, Орести та Аркадії.
26 грудня народились:
1898 – Євген Плужник, український письменник, поет, драматург, перекладач. Автор поетичних збірок «Дні», «Рання осінь», «Рівновага», роману «Недуга», пєс «ПросефорСухораб», «У дворі на передмісті»

У цей день відзначають:День подарунків

Чи знаєте ви, що:
Перша книжка віршів Євгена Плужника під назвою «Дні», вийшла в світ завдяки дружині поета Галині Коваленко.
«Євген все писав, писав, — розповідала вона, — а ми бідно жили, на шостому поверсі, одна кімнатка, а він все писав і засував то в піч, то під матрац.
Одного разу він вийшов. Викликали його… Я собі подумала так: якщо я не зможу оцінити його поезію, то викраду. Понесу я Юрієві Меженкові, хай він скаже — він же фахівець, чи це чогось варте. Потім Меженко викликає мене до телефону і каже: «Знаєте, що ви принесли? Ви принесли вірші такого поета, якого ми в житті будемо довго чекати і дай нам Бог, щоб ми дочекалися».
Наближення смерті Плужник передбачив непомильно. Попросив у санітара води: «… вмиюся, пригадаю Дніпро і вмру». Зі спогадів того санітара: «Плужник повільно вмочив праву руку, підніс її до чола і так тримав її якийсь час, закривши очі – як людина, що пригадує; потім знову вмочив пальці обох рук у воду і слабо потер їх одну об одну. Потім обтерся рушником, що його я подав, – так само повільно, мляво. Я поміг йому лягти і закритися коцами до підборіддя; взяв миску і відійшов з нею. По якійсь хвилині-двох я знову був коло ліжка. Письменник уже не дихав…»
(Євген Плужник, Три збірки, Мюнхен, Інститут літератури ім. Михайла Ореста, 1979).
27 грудня – день в історії

У цей день відкрили  найбільший у світі театр мистецтв.
У 1932 році в самий розпал Великої депресії в Нью-Йорку відкрився найбільший у світі театр мистецтв «Рейдіо-СітіМьюзик-холл», розрахований на 5945 місць.
Підписали угоду  про створення Міжнародного Валютного Фонду.
1945 рік - у Нью-Йорку представники 28 країн підписали угоду про створення Міжнародного Валютного Фонду (МВФ) і Міжнародного банку реконструкції і розвитку. Більш відомий як Світовий банк, МВФ почав свою діяльність в 1947 році.
 Київське метро поповнилося станцією  «Печерська».
«Печерська» - станція глибокого закладення, з'єднується з одним підземним вестибюлем чотиристрічковим ескалатором з двома нахилами. Назва станції зобов’язала авторів побачити золоті бані Печерської лаври - про це свідчить золотисте склепіння з анодованого алюмінію як платформи, так і проміжного вестибюлю.
Цього дня народилися:
У 1571-му — Іоганн Кеплер, німецький математик і астроном; який першим заявив, що планети обертаються навколо Сонця.
1595 року народився Богдан Хмельницький, український гетьман, очолив Національно-визвольну війну 1648- 1657 років.
1822-го — Луї Пастер, французький хімік і бактеріолог.
Основоположник сучасної мікробіології та імунології; розробив метод консервування (пастеризація) і заходи профілактичної вакцинації проти холери, сибірської виразки, сказу.
1901-й — МарленДітріх (Марія Магдалена фон Лош), американська актриса німецького походження (Блакитний ангел, Білява Венера, Суд в Нюренберзі, Свідок обвинувачення).
1948 рік — ЖерарДепардьє, французький театральний і кіноактор (Двоє в місті, Мій американський дядечко, Сусідка, Сірано де Бержерак, Полковник, Вибір зброї).
В 1934 році народилася Лариса Латиніна (Дірій), 9-разова олімпійська чемпіонка зі спортивної гімнастики, володарка найбільшого числа олімпійських нагород за всю історію Олімпійських ігор.

28 грудня - день в історії

1895-го в паризькому «Гран-кафе» на бульварі Капуцинів брати Огюст і Луї Люм'єр в цей день показали перший у світі короткометражний фільм, знятий за допомогою власного винаходу: пристрою, що суміщав функції камери і проектора, названого «кінематограф».
Тоді, у паризькому кафе на Бульварі Капуцинів, Люмьери представили вже широкій публіці перший у світі короткометражний фільм «Прибуття потягу на вокзал Ла Сьота». Це перший фільм в історії кінематографа, який був показаний публіці за гроші. Подивитися кінострічку прийшло близько 30 тисяч людей. Винахід одразу став популярним, і за наступні 5 років Люм'єри зняли більше 2 тисяч короткометражних фільмів, але в решті-решт відмовились від зйомок, будучи не в змозі конкурувати із новими, художньо більш професійними кінематографістами, що з'явились у Франції та Європі.
28 грудня - Міжнародний день кіно.

1869 року Уільям Фінлі Семпл з містечка Маунт-Вернон (штат Огайо) запатентував жувальну гумку.

У 1908-му на півдні Італії стався найбільший із документально зареєстрованих в Європі землетрусів, що призвів до загибелі 160-250 тисяч жителів Сицилії і Калабрії.
Перший поштовх силою 7.5 балів за шкалою Ріхтера стався о 5-20 ранку і викликав цунамі висотою до 15 метрів, що привело до руйнації 90% будівель в двох великих містах по обидва боки Мессінської протоки - Мессіні і Реджио-ді-Калабрія - і ще в 25-и інших населених пунктах. Менш значні руйнування стались в радіусі 200 кілометрів від епіцентру землетрусу. За першим поштовхом, що тривав секунд 10, через кілька хвилин сталася ще серія поштовхів, менш потужних, але більш тривалих, які поступово затухаючи повторювалися ще два дні і разом з проливними дощами довершили руйнування. Лише в Мессіні із 145 тисяч жителів загинуло 80 тисяч, а в Реджио-ді-Калабріа з 34 тисяч - 25 тисяч.

1994 року була подовжена Сирецько-Печерська лінія введенням в експлуатацію станцій мілкого залягання «Позняки» та «Харківська».
Народилися…

1929 року — Террі Савчук, легендарний канадський воротар, один з кращих голкіперів за всю історію НХЛ, чотириразовий володар призу Везини як кращому воротарю ліги.

У 1951-му — Наталія Вітренко, український політик, співзасновник і керівник Прогресивної Соціалістичної партії.
1969-го — Лінус Торвальдс, батько операційної системи Linux.

29 грудня - найгучніші історичні події України та світу.
У 1845 році республіка Техас була прийнята в якості 28-го штату США.
Це сталося через дев'ять років після проголошення незалежності від Мексики і через півроку після прийняття парламентського рішення увійти до складу США. Це також стало причиною початку війни між США і Мексикою.
1940 року Лондон був підданий найбільш потужному за весь період 2-ї Світової війни авіанальоту німецьких бомбардувальніків.
Від скинутих на місто запалювальних бомб виникло більше 15 тисяч пожеж, що привело до загибелі 3600 чоловік і руйнації чисельних історичних пам'яток міста, зокрема адміністративного центру міста з будівлями 15-17 століть, восьми церков, збудованих Крістофером Реном; постраждали, але вціліли собор св. Павла, Вестмінстерське аббатство, Букінгемський палац, Палата представників.

У 1995-му в Дніпропетровську відкрили метрополітен.

1996 рік  – громадянська війна у Гватемалі, що тривала 36 років, закінчилася примиренням воюючих сторін.

Сьогодні народилися:

1766 року - Чарльз Макінтош, шотландський хімік, винахідник просіченої гумою тканини; його іменем було названо плащі, що виготовлялись з подібної тканини.

У 1775-му народився   Карл Россі, російський архітектор італійського походження, автор багатьох будівель та архітектурних ансамблів у Петербурзі і його околицях (Михайлівський палац, Олександринський театр, будівлі головного штабу, сенату й синоду).

1788-го  – Крістіан Юргенсен Томсен, данський археолог.
У 1836 році  на основі археологічних знахідок він виділив три культурно-історичні епохи в розвитку людства: кам'яний вік, бронзовий вік, залізний вік.  Томсен також був засновником першого в світі етнографічного музею.

1800-й — Чарльз Нельсон Гудєар, американський інженер, винахідник процесу вулканізації гуми.

У 1875  році - Микола Стражеско, український терапевт.
Із 1922 року  — керівник Київського медичного інституту. Керував клінічним відділенням Інституту експериментальної біології та патології, із 1934-го  — Інститутом клінічної фізіології АН УРСР, із 1936-го — директор створеного ним Українського науково-дослідного інституту клінічної медицини.  Автор більш ніж 100 наукових праць, присвячених різноманітним питанням клініки і лікування внутрішніх хвороб. 

1891-го народився Володимир Симиренко, учений-садівник, селекціонер.
Після Першої світовій війні й революції С. був реконструктором садівництва в Україні; в його розсадниках було бл. 40 000 гібридів овочевих дерев і ягідних кущів; він організував ряд середніх і вищих учбових закладів і НДІ садівництва, редагував садівничі журнали. У своїх працях Симиренко підкреслював, що садівництво треба розвивати насамперед на основі місцевих сортів, у другу чергу - на акліматизації привізних, а далі вже на розведенні нових різновидностей. У цьому та у поглядах на спадковість він розходився з офіційним в СРСР вченням і практикою російського генетика І. Мічуріна.

1906 року — Сергій Корольов, вчений-винахідник, конструктор ракетно-космічних систем.
Конструктор перших штучних супутників Землі і космічних кораблів. Сім років відбув у ГУЛАЗІ, де разом з іншими вченими був примушений займатися розробкою балістичних та геофізичних ракет. Після звільнення очолив радянську ракетну програму. Під його керівництвом запущено першу міжконтинентальну балістичну ракету, перший штучний супутник Землі, перший політ людини в космос та вихід людини в космос.

У 2006-2007 і 2010 роках– міністр з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи. Далі  -  - заступник секретаря РНБО. Власник ФК "Закарпаття" (Ужгород).

1970 року народився  Григорій Місютін, український гімнаст, олімпійський чемпіон 1992 року.
Виграв «золото» Барселони в командній першості у складі Об'єднаної команди (СНД). На Олімпіаді-1992 виграв також чотири срібні нагороди – в багатоборстві, вільних вправах, опорному стрибку і вправах на перекладині. Бронзовий призер Олімпійських ігор 1996 року в командній першості (збірна України).
У 1979 році народився Андрій Котельник, український боксер, срібний призер Олімпійських ігор (2000 року).

1985-го — Афіна Онассіс, внучка і спадкоємниця фінансового магната Арістотеля Онассіса, наймолодша міліардерша у світі.
Вона володіє банківськими вкладами на суму 8 млрд. доларів, островом Скорпіос в Егейському морі, 11 танкерами, капіталовкладеннями у 90 великих компаній, 33 т. золота, квартирами в Парижі, Лондоні й Нью-Йорку, колекцією картин імпресіоністів. Афіна Онассіс освіти не має, та не знає грецької мови Розмовляє французькою, шведською та англійською.
4 роки тому Афіна одружилася з 32-річним бразильським олімпійським чемпіоном із верхової їзди Альваро Альфонсо де Міранда. Нині грецька мільярдерка виставила на продаж фамільний острів Скорпіос у Середземному морі. Назвала ціну — 110 млн. євро. А в 2006 році виторгувала 5 млн. за квартиру своєї матері в центрі Парижа, де провела дитинство. Тепер вирішила позбутися фінансового тягаря: за острів щороку треба платити 1,5 млн. євро податків. Хоча в заповіті Аристотеля чітко написано, що острів продавати не можна. Якщо нащадки не зможуть його утримувати, Скoрпіос перейде у власність авіакомпанії «Онассіс Олімпік Аерлайнс».




Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Квест "Я люблю Україну!"

«Будьмо знайомі» - вечір відпочинку у гуртожитку Чернівецького вищого професійного училища радіоелектроніки